W ostatnich tygodniach w województwie kujawsko-pomorskim pojawiła się informacja o wykryciu w lokalnych gospodarstwach choroby afrykańskiego pomoru świń. W związku z tym lokalny sanepid zdecydował się na zintensyfikowanie kontroli mięsa sprzedawanych na tamtejszych placach i targowiskach, a także sklepach.
Czytaj także: Posypały się donosy na dzieci. Wszystko przez lemoniadę
Zmasowane kontrole na targach i bazarkach. Wykryto nieprawidłowości
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pracownicy sanepidu z woj. kujawsko-pomorskiego na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni przeprowadzili aż 177 kontroli. Pod lupę wzięto zarówno wspomniane stoiska na lokalnych bazarkach, jak i zakłady żywienia zbiorowego. Efekt?
Inspekcja Sanitarna wykryła 13 nieprawidłowości. Były one związane głównie z nieodpowiednim przechowywaniem mięsa, a także niedochowaniem procedur sanitarnych. Kontrolerzy zwracali uwagę m.in. na przechowywanie mięsa w nieprawidłowej temperaturze, a także niewystarczające przeszkolenie pracownika w zakresie postępowania z żywnością.
Funkcjonariusze zwrócili także uwagę na niewłaściwy sposób przechowywania wędlin, a także brak odpowiedniej segregacji wyrobów w ladzie chłodniczej - informuje "Strefa Biznesu". Niektórzy sprzedawcy byli także na bakier z zasadami dobrej praktyki higienicznej podczas porcjowania i ważenia produktów mięsnych, a jeden z pracowników obsługi nie posiadał aktualnego orzeczenia lekarskiego do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Jak przekazała "Strefie Biznesu" Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy, w wymienionych przypadkach zobowiązano przedsiębiorców do naprawienia nieprawidłowości, a także nałożono mandaty karne.