Sezon pierwszokomunijny zaczyna się już kwietniu. Pierwsza Komunia Święta to duże przeżycie nie tylko dla dzieci, ale i dla ich rodziców. Poza zakupem alby, sukienki lub garnituru i wielu innych załatwień w kościele pozostaje także kwestia organizacji przyjęcia dla najbliższych.
Coraz bardziej popularne w ostatnich latach stało się wyprawianie przyjęć w lokalach gastronomicznych. Wówczas, zamiast skupiać się na gotowaniu i serwowaniu dań rodzice mogą ten czas poświęcić dziecku i zająć się gośćmi.
Organizacja przyjęcia komunijnego to jednak spory wydatek. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za tzw. talerzyk w restauracjach gwiazd związanych z gastronomią. Szczegółowe ceny i propozycje menu znajdziecie poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny w restauracji Magdy Gessler
Restauracja Magdy Gessler "U Fukiera" przygotowała dwa warianty cenowe oraz menu dziecięce na przyjęcie komunijne. Pierwszy wariant kosztuje 369 zł za osobę. Do ceny należy doliczyć 12,5 proc. za serwis, czyli tzw. napiwek.
W menu znalazły się dwie zupy do wyboru: rosół na wielu mięsach lub krem z zielonych warzyw z dojrzewającą szynką. Na danie głównie zaproponowano dwie opcje do wyboru: kotleciki cielęce podane na kremowym puree z zielonego groszku w towarzystwie karmelizowanej marchewki i jaja poche lub filet z suma pod sosem holenderskim w towarzystwie ziemniaków z koprem i kalafiorem romanesco.
W tym pakiecie jest też pięć przystawek: carpaccio z pieczonego buraka z wędzoną papryką, deska domowych wędlin, tatar ze śledzia, sałata Caesar oraz pierogi z kaczką.
Desery to mini beza Pavlova z owocami i torcik czekoladowy z malinami. Ciasta są serwowane na paterze. Alkohole i napoje rozliczane są według spożycia.
Wariant drugi kosztuje już 399 zł za osobę i również do ceny należy doliczyć 12,5 proc. za serwis. W tym pakiecie mamy do wyboru zupy: krem z pomidorów z kluseczkami lub żur staropolski na zakwasie oraz drugie dania: pieczona szynka cielęca z sosem demi glace na delikatnym puree z selera i ziemniaków z karmelizowanymi burakami lub polędwica z dorsza na puree z pietruszki w obecności tańczących w salsie pomidorów.
Na deser W-Z z wiśniówką i panna cotta z sosem mango. Pakiet obejmuje także pięć przystawek w tym: carpaccio z polędwicy, deska domowych wędlin, roladki z cukinii, półgęsek wędzony, sałata zielone ogrody z awokado.
Menu dziecięce w lokalu popularnej restauratorki kosztuje 129 zł za osobę plus 12,5 proc. za serwis kelnerski. Dla porównania w ubiegłym roku, w tej samej restauracji Magdy Gessler klienci płacili za pakiety od 330 do 390 zł w zależności od wybranego menu.
Lokal Piotr Adamczyka. Ile zapłacisz za komunię?
W restauracji Piotra Adamczyka również mamy kilka opcji do wyboru. Cena od osoby za tańszy pakiet to 329 zł + 10 proc. za serwis kelnerski. Menu obejmuje: bufet zimny w tym: befsztyk tatarski z wołowiny, pasztet z dzika, kiełbasa wiejska, śledzie, galareta z wieprzowych nóg, sałatka z pomidorem i sałatka z fetą.
Jeżeli chodzi o zupy mamy do wyboru aż 3 propozycje: rosół, krem z pomidorów i chłodnik. Danie główne to jedna z czterech opcji: polędwiczki wieprzowe, pieczona pierś z kurczaka, sandacz lub filet z okonia. Wszystko serwowane oczywiście z dodatkami. Desery to szarlotka, sernik i mazurek kajmakowy. W cenę wliczone są też woda, kawa czarna i herbata.
Drugie menu kosztuje już 349 zł + 10 proc. za serwis. Tutaj jest więcej opcji do wyboru m.in. żur na prawdziwkach czy pieczeń z jelenia na drugie danie. Na deser serwowana jest też beza i tarta owocowa. W skład menu wchodzą: nielimitowana woda w dzbankach oraz jedna kawa lub herbata proponowana do deseru.
Dla najmłodszych uczestników przyjęcia (do lat 8) lokal "Stary Dom" proponuje menu dziecięce za 99 zł + 10 proc. za serwis.
Dodatkowo można zamówić tort w cenie od 31 zł do 39 zł za osobę w zależności od smaku. Trzeba jednak mieć na uwadze, że przyjęcie komunijne może trwać jedynie 4 godziny. "Stół będzie dla Państwa dostępny przez 4 godziny" - zaznacza lokal.
Jeszcze rok temu pakiety w restauracji Piotra Adamczyka kosztowały 250-300 zł od osoby, w zależności od menu.
Ceny w lokalu Roberta Lewandowskiego
Lokal Roberta Lewandowskiego "Nine's" również proponuje kilka pakietów do wyboru na przyjęcie komunijne. Najtańsze menu kosztuje 125 zł za osobę. W propozycjach zup znalazł się rosół i krem paprykowo-pomidorowy. Danie główne to schabowy w panko z frytkami i sałatami lub łosoś w nori z czerwonym ryżem i puree z buraka. Deser do wyboru: sernik z białą czekoladą lub sernik czekoladowy.
Druga opcja kosztuje 155 zł za osobę i obejmuje te same zupy do wyboru. Inne za to mamy opcje do wyboru na danie główne: glazurowane żebra wołowe z dodatkami lub grillowany łosoś atlantycki z dodatkami. Na deser z kolei do wyboru sernik z białą czekoladą lub sernik baskijski.
Najdroższy pakiet w lokalu najpopularniejszego polskiego piłkarza kosztuje 205 zł za osobę. W tej opcji są aż trzy pozycje dań głównych do wyboru: glazurowane żebra wołowe, grillowany łosoś atlantycki i grillowany antrykot z dodatkami. Do tego oczywiście zupa i deser. Menu dla dzieci kosztuje 75 zł.
Wnioski? Najtaniej urządzimy przyjęcie w lokalu Lewandowskiego, a najdrożej w restauracji Magdy Gessler. Warto jednak zauważyć, że propozycje menu w lokalu piłkarza nie zawierają zimnych przekąsek. Każdy pakiet można indywidualnie modyfikować, trzeba jednak mieć na uwadze, że ceny mogą ulec zmianie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.