Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przyszła jej ochota na kurki. Na widok menu uciekła z restauracji

11

Sezon na kurki w pełni. Kuszą ze straganów, z przepisów w sieci i menu w restauracjach. W jednym z lokali pojawiła się czytelniczka "Faktu", która miała ogromną chęć skosztować pozycji z karty sezonowej. Do czasu, aż zobaczyła ich ceny.

Przyszła jej ochota na kurki. Na widok menu uciekła z restauracji
Na widok cen sezonowego menu klientka uciekła z lokalu (Pixabay)

Nie każdy ma czas na chodzenie po lesie i zbieranie grzybów. Nie każdemu jest też po drodze na targ, aby takowe zakupić. Nic więc dziwnego, że czytelniczka "Faktu", pani Daria, skierowała swoje kroki do lokalu na mieście.

Z wizyty nie pozostał jej żaden "paragon grozy", gdyż...nie zdążyła nawet zamówić. Ceny były tak wysokie, że niemal wybiegła z lokalu.

Jak żyję, takiej drożyzny jeszcze nie widziałam - mówi pani Daria w rozmowie z "Faktem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Koniec zbierania grzybów? "To typowe bajdurzenie Kaczyńskiego"

Zanim jednak wyszła z lokalu - zrobiła zdjęcie sezonowego menu. Kurki widniały w nim w czterech odsłonach. Najtańsze były kurki smażone w emulsji winno-maślanej lub ze śmietaną i winem - koszt po 49 zł każda z pozycji.

W czym by ich nie smażyli, to po prostu smażone grzyby. Bardziej przystawka niż danie - oceniła czytelniczka "Faktu".

Kolejną wyższą cenowo pozycją były pierogi z kurkami i kaszą bulgur - cena 52 zł. Najdroższe w zestawieniu było risotto z kurkami - cena 72 zł.

Tyle sobie życzą za ryż z grzybami - skomentowała pani Daria.

"Najtańszą" pozycją w karcie sezonowej był chłodnik z botwinki z jajkiem. Kosztował "jedyne" 32 złote.

Przespacerowałam się do baru mlecznego, gdzie zjadłam talerz botwinki z jajkiem za 7 zł - podsumowuje pani Daria.

Da się taniej

O tym, że kurki można zjeść taniej, możemy się przekonać po ich cenach w sieci. Można je kupić przez portal OLX. Kilogram kurek z okolic Gnojna w Świętokrzyskiem to cena 50 zł. Jeszcze taniej kupimy grzyby w Warmińsko-Mazurskiem.

Sprzedam grzyby kurki, codziennie zbierane, oczyszczone 12-litrowe wiaderko za 140 zł - brzmi treść ogłoszenia.

Znacznie drożej jest na Podkarpaciu, gdzie sprzedawca wycenia 100 g na 25 zł. Tutaj faktycznie danie z ich użyciem mogłoby kosztować 50 a nawet 70 zł. Przeciętna gramatura posiłku to ok. 300 g.

9 sierpnia na targowisku w Krakowie kilogram kurek kosztował 60 zł.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Mija 130 lat od przełomowego wynalazku Kazimierza Prószyńskiego
Śmierć policjanta podczas interwencji. Sprawę bada specjalny zespół
Nowe logo na kaskach norweskich skoczków. Amnesty International grzmi
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyskoczyli z audi i się zaczęło. Oto powód furii. Wideo w sieci
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Masz którąś z tych aplikacji na telefonie? Pozbądź się jej jak najszybciej
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić