Sieć fast foodów Burger King ma zamiar otworzyć pierwszy na świecie punkt z burgerami bezmięsnymi w Niemczech. Restauracja będzie oferować w pełni roślinne menu. Pierwsza całkowicie bezmięsna lokalizacja Burger King zostanie otwarta tego lata w Kolonii.
Czytaj także: Nowość w Burger Kingu! Klienci czekali na to od lat
Pierwszy całkowicie roślinny Burger King
W restauracji serwowane będą produkty roślinne marki "The Vegetarian Butcher". W ofercie od 7 do 11 czerwca dostępne będą nugettsy roślinne zawierające białko sojowe, płatki kukurydziane, błonnik owsiany, naturalne aromaty i witaminę B12, a także burgery roślinne.
W kolońskiej filii zadebiutuje także najnowszy wegetariański produkt Burger Kinga - roślinna wersja "The Long Chicken", znanego w innych krajach jako "Chicken Royale", czyli kanapka z roślinnym "kurczakiem" w towarzystwie wegańskiego majonezu.
Czytaj także: USA. 77-latka zaatakowała burgerem. Poszło o pomidora
Chociaż Burger King nie będzie serwował swoim klientom mięsa w filii w Kolonii, nie ma potwierdzenia, czy z menu będą wyłączone także inne produkty pochodzenia zwierzęcego, np. nabiał.
Burger King w drodze do bezmięsnego menu
Burger King robi coraz poważniejsze kroki w sektorze fast foodów roślinnych. Dyrektor generalny sieci w Wielkiej Brytanii zapowiedział, że do 2031 roku menu brytyjskich restauracji Burger King będzie w 50 proc. roślinne.
Postępy w tej kwestii widać też Azji: sieć zaprezentowała niedawno bezmięsny kotlet w Indonezji z planami rozszerzenia tej oferty na rynkach w Japonii, Korei Południowej, Tajlandii, Japonii i Filipinach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.