Zamiast mleka - maślanka. Zmiana pozornie niewielka, ale okazało się, że przynosi zaskakujące efekty. Chodzi przede wszystkim o zawartość powietrza w gotowych deserach lodowych.
Tajemnica produkcji lodów polega na zamrażaniu mieszanki, przy jednoczesnym wtłaczaniu do niej dużej ilości powietrza. Dzięki temu lody są puszyste i można je jeść łyżeczką.
Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków. Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się – wyjaśniła dr Szkolnicka.
Ale możliwość wyeliminowania z lodów sztucznych wspomagaczy to nie jest jedyna korzyść płynąca z wymiany składników. Jak tłumaczy badaczka, maślanka jest bardzo zdrowa i może opóźniać procesy starzenia się.
Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się – wyjaśniła dr Szkolnicka.
Do produkcji nowych lodów wykorzystano maślankę słodką, która jest produktem ubocznym przy produkcji masła, oraz maślankę ukwaszoną bakteriami kwasu mlekowego. Podczas badań okazało się, że oba rodzaje maślanki z powodzeniem nadają się do ich produkcji.