Rossmann wydał pilny komunikat. Nie jedz i zwróć do sklepu

52

Rossmann poinformował klientów przez swoją stronę internetową o pilnym wycofaniu ze sprzedaży jednego z oferowanych produktów. Chodzi o kakaowe płatki śniadaniowe, w których wykryto przekroczenie dozwolonej zawartości akryloamidu – substancji uważanej za rakotwórczą.

Rossmann wydał pilny komunikat. Nie jedz i zwróć do sklepu
Rossmann wydał pilny komunikat. Nie jedz i zwróć do sklepu (Adobe Stock, Alexa Joy)

Sieć Rossmann w komunikacie do klientów poinformowała, że wycofuje jedną z partii produktu, w którym przekroczono normy akryloamidu. Związek ten ma działanie neurotoksyczne i jest uznawany za rakotwórczy. Mowa o płatkach kakaowych MILZU! Bio Zwinność. Spółka poprosiła o zwrot produktu.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: MILZU BIO ZWINNOŚĆ 200G
  • Numer partii: EAN 4751022360837
  • Najlepiej spożyć przed: 13.03.20 25
  • Dystrybutor: Merkury S.A., ul. Sejneńska 16, 15-399 Białystok

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 7 milionów użytkowników aplikacji Rossmanna. Prezes firmy zdradza, ile o nas wiedzą

Rossmann prosi o pilny zwrot produktu

"Produkt wprowadzony na rynek pod nazwą 'MILZU! Bio Zwinność 200 g' (…) decyzją producenta został wycofany z obrotu. Powodem jest przekroczenie zawartości akryloamidu w partii tego produktu" - poinformował producent płatków, spółka Merkury.

Spółka Merkury S.A. prosi o zwrot towarów z podaną powyżej datą ważności. W razie jakichkolwiek wątpliwości prosimy o kontakt z naszym działem sprzedaży – zaapelowała spółka.

Akryloamid jest to związek chemiczny, tworzący się z cukrów i aminokwasów, naturalnie występujących w żywności, podczas procesów obróbki w wysokiej temperaturze, tj. smażenie, prażenie, grillowanie i pieczenie.

Powstaje zwykle w produktach skrobiowych w procesie pieczenia, smażenia lub zapiekania w wysokich temperaturach (120°-150°C) – czytamy na stronie sanepidu.

Uważa się go za związek o działaniu rakotwórczym, toksycznym dla układu nerwowego ludzi i zwierząt. Najwięcej akryloamidu znajduje się w chipsach, chrupkach, ciastkach, frytkach czy kawie.

Autor: PAA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić