Seniorzy mieszkający w poznańskim DPS przy ul. Ugory mają dość. Emeryci skarżą, że ich posiłki są nieświeże, twarde i obślizgłe.
Nie wymagamy jedzenia wykwintnego, tylko zjadliwego. Jeśli przez kilka dni z rzędu dostajemy kiełbasę z kurczaka, i jest ona śliska i mokra, to pytamy, czy jesteśmy poddawani eksperymentom - pytają seniorzy mieszkający w ośrodku w rozmowie z "Głosem Wielkopolskim".
Mieszkańcy DPS twierdzą, że w posiłkach brakuje różnorodności. Niemal codziennie dostają to samo jedzenie na talerzu.
Od dłuższego czasu jemy na okrągło klopsy lub gulasz. Po zapachu klopsów czuć, że są niezjadliwe. Z kolei w gulaszu znajdują się dwa lub trzy kawałki najgorszej jakości mięsa. Zupy nazywamy wodziankami. Widać po talerzach, że jedzenie się marnuje - mówią pensjonariusze placówki, cyt. przez "Głos Wielkopolski".
Pensjonariusze narzekają, że dostają buraczki, które mają już czarny kolor. Niektórzy z nich aż boją się tego jeść. Raz w miesiącu emeryci dostają na obiad schabowego. Jest on dla wielu jednak zbyt twardy.
Dla części domowników kotlet jest zbyt twardy. Wiadomo, że są tutaj osoby starsze, które nie mają zębów. O nich nie pomyślano. Aż tak się nie znamy na gastronomii, ale uważamy, że należy takie sprawy uwzględnić, przygotowując posiłki do DPS-u. Dla niektórych potrawy powinny być przetarte lub zmiksowane - twierdzą seniorzy.
Seniorzy złożyli skargę
Pensjonariusze złożyli skargę do Centrum Usług Wspólnych (CUW), która wybrała firmę kateringową dostarczającą posiłki w DPS przy ul. Ugory. "Składamy skargę na wyłonioną przez CUW firmę cateringową, która dostarcza posiłki do naszego domu" - zainterweniowali pensjonariusze.
Pytamy, jak można tak traktować ludzi starszych w XXI w., podając im jedzenie takie, że ma się wrażenie, że świnie lepiej jedzą - twierdzą domownicy placówki.
Dzienna stawka żywieniowa wynosi 16,84 zł.
Jak dowiedział się "Głos Wielkopolski" średni koszt utrzymania mieszkańca w DPS Ugory w 2021 r. wynosi 4601,60 zł. Z informacji, przesłanej przez Urząd Miasta Poznania, wynika, że stawka żywieniowa na jednego mieszkańca wynosi 16,84 zł, z czego na śniadanie przeznacza się 3,47 zł, na obiad 8,40 zł, na podwieczorek 1,50 zł oraz na kolację 3,47 zł.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.