Magda Gessler to z jednej strony ikona polskiej kuchni, a z drugiej - osobowość telewizyjna. Program "Kuchenne rewolucje", emitowany w TVN, przyniósł jej sławę i sukces. Dlatego też restauracja "U Fukiera", którą swoim nazwiskiem firmuje słynna restauratorka, cieszy się sporą popularnością w Warszawie. Odwiedzają ją nie tylko turyści, ale też miejscowi.
Pierogi od Magdy Gessler? Aż chwycisz się za portfel!
Osoby, którą chcą przekonać się jak smakują dania serwowane przez restaurację Gessler, muszą się szykować na niemały wydatek. W delikatesach "U Fukiera" pojawiło się menu świąteczne. Pierogi z kapustą i prawdziwkami - sześć sztuk - kosztują aż 42 złote. Wychodzi na to, że za jednego pieroga trzeba zapłacić 7 zł.
"Specjał z Restauracji U Fukiera, jedynej historycznej restauracji w Warszawie, kontynuującej przedwojenne tradycje polskiej kuchni" - tak danie zachwala Magda Gessler, która na stronie internetowej lokalu zapewnia, że powstało ono pod jej "czujnym okiem".
Co jeszcze w delikatesach "U Fukiera"?
Jeśli ktoś nie przepada za gotowaniem w święta i chciałby spędzić Boże Narodzenie z dala od kuchni, może zamówić "U Fukiera" specjalne zestawy. Ich ceny są na zróżnicowanym poziomie.
I tak za zestaw "Świąteczna uczta" zapłacimy 456,30 zł. W jego skład wchodzą pasztet z dziczyzny i grzybów (500 g), barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie (900 ml), uszka z borowikami (10 szt.), śledź sherry po polsku z Antonówką, śmietaną i musztardą (300 g), sandacz w zalewie octowej (300 g), karp faszerowany po żydowsku (300 g), schab pieczony ze śliwką suską sechlońską (500 g), piernik staropolskie z powidłami śliwkowymi (1 kg), makowiec na bogato z orzechami (1,2 kg).
Czytaj także: Po ile karp na święta? Ceny mogą szokować
Jest też zestaw "Wigilijna chwila" za 363,60 zł. W tym przypadku otrzymamy sałatkę jarzynową tradycyjną z grzybkami marynowanymi (300 g), kompot z suszu taki jak w domu u mamy (900 ml), śledź po kaszubsku (300 g), pierogi z kapustą i prawdziwkami (6 szt.), barszcz czerwony jak rubin, na zakwasie (900 ml), uszka z borowikami (10 szt.), karp w zalewie octowej (300 g), kapusta z grzybami i pigwą ulubiona Magdy Gessler (900 ml), ryba po grecku duszona w bukiecie warzyw włoskich (200 g).
"U Fukiera" przewidziała też szereg potraw dla fanów smakołyków. Za 1 kg piernika staropolskiego z powidłami śliwkowymi zapłacimy 85 zł, makowiec na bogato z orzechami kosztuje 120 zł (1,2 kg), beza migdałowa cała z kremem to wydatek rzędu 110 zł (1,1 kg).
Kaczka pieczona w całości po polsku z antonówką (ok. 2,2 kg) kosztuje "U Fukiera" 140 zł, za kapustę z grzybami i pigwą ulubioną Magdy Gessler zapłacimy 79 zł (900 ml).
Nieco tańsze dania to ryba po grecku duszona w bukiecie warzyw włoskich (200 g za 35 zł), schab po warszawsku w galarecie (1 porcja 300 g za 29 zł) czy karp filet do smażenia bez ości (200 g za 28 zł).
Jak widać, ceny z restauracji firmowanej przez Magdę Gessler nie należą do najtańszych. Jednak spokój od gotowania w świątecznym okresie też ma swoją cenę. Dlatego najpewniej nie zabraknie chętnych na skorzystanie z oferty restauracji "U Fukiera" - w przypadku zestawów obowiązuje odbiór osobisty, część dań może zostać wysłana kurierem. W przypadku zamówień powyżej 250 zł wysyłka jest darmowa.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.