Boczniak ostrygowaty nie cieszy się wśród Polaków taką popularnością, jak m.in. kurki, prawdziwki czy pieczarki. A szkoda, ponieważ jego smak świetnie komponuje się z wytrawnymi potrawami.
Boczniak ostrygowaty – gdzie go szukać?
O istnieniu boczniaków ostrygowatych przypomnieli twórcy strony wrocławskiej Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych na Facebooku. Poradzili grzybiarzom, aby szukając ulubionych okazów, zerkali także na te rosnące na drzewach.
Przeczytaj także: Pizza z leśnymi grzybami. Takiej jeszcze nie jadłeś
Zazwyczaj szukając grzybów, patrzymy pod nogi. Tymczasem zdarza się, że za grzybami trzeba głowę zadzierać do góry. Tak bywa w przypadku boczniaka ostrygowatego (...). Ten osobnik rósł około 3 metrów nad ziemią – czytamy na stronie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych na Facebooku.
Smak boczniaków ostrygowatych podkreślają m.in. warzywa czy ryż. Warto także przygotować ten grzyb w panierce – taka propozycja podania cieszy się popularnością szczególnie wśród miłośników kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.
Przeczytaj także: Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Wiele osób popełnia błąd
Przygotowując boczniaka ostrygowatego, należy pamiętać o jednym. Jest to grzyb, który w przypadku dzieci lub osób starszych bywa ciężkostrawny, a jego spożycie może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.