Polacy marnują mnóstwo jedzenia podczas świąt. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Too Good To Go, w czasie intensywnym w rodzinne spotkania marnujemy 2-3 razy więcej jedzenia niż normalnie. Aż 38 proc. Polaków otwarcie deklaruje, że kiedykolwiek wyrzuciło jedzenie po Świętach Wielkanocnych.
Czytaj także: Wielkanoc i Lany Poniedziałek. Gdzie zrobić zakupy?
Too Good To Go przyjrzało się postawom Polaków w gorącym czasie i przeprowadziło wraz z Kantar Public badanie. Jednym z wniosków jest to, że na czele produktów lądujących w koszach znalazły się takie symbole świąt jak sałatka jarzynowa, jajka czy baranek z cukru. Powód? Zbyt duże zakupy i potrawy przyrządzone ponad siły naszych brzuchów.
Świąteczne smakołyki lądują w koszu. Aż 54 proc. respondentów deklaruje, że przygotowuje większą ilość jedzenia, niż jest to konieczne na dwa dni świąt. W efekcie w koszu ląduje sałatka jarzynowa (62 proc.), pieczywo (39 proc.) czy mięsa (25 proc.). Również warzywa i owoce (23 proc.), a także jajka na twardo (21 proc.) czy baranek z cukru (21 proc.).
Ile wydajemy na świąteczne zakupy i kto głównie marnuje jedzenie?
Z badań wynika, że 49 proc. ankietowanych w wieku 30-39 lat oraz 48 proc. w wieku 18-29 lat udzieliło twierdzącej odpowiedzi na pytanie: "Czy kiedykolwiek po Świętach Wielkanocnych zdarzyło się w Twoim domu wyrzucić jedzenie?".
To pokazuje, że najmłodsi stanowią wysoki odsetek wśród "marnujących" i wskazuje na konieczność edukacji jako istotnego narzędzia walki z marnowaniem żywności i to nie tylko w tej grupie wiekowej - podaje Too Good Too Go.
Polacy wydają na Święta Wielkanocne niemałe sumy pieniędzy. Jest to budżet od 300 złotych w górę. Zazwyczaj świąteczne zakupy Polaków mieszczą się w granicy 300-500 złotych. Aż 64 proc. Polaków chce w tym roku zwracać większą uwagę na kwestię niemarnowania żywności. Argumentują to głównie obecną sytuacją gospodarczą i rosnącymi cenami produktów.
Czytaj także: Przerwa wielkanocna 2022 w szkołach. Rodzice wściekli
Co robić, by nie marnować żywności?
Przede wszystkim, by nie marnować jedzenia, należy poznać przyczynę wyrzucania produktów do kosza. W ankiecie, Polacy wymienili następujące sposoby dbania o żywność:
- odpowiedni sposób przechowywania (57%)
- unikanie nieprzemyślanych zakupów (49%)
- przygotowywanie listy zakupów (44%)
- wybieranie produktów z długim terminem przydatności do spożycia (39%)
- dzielenie się jedzeniem z bliskimi i potrzebującymi.
Czytaj także: Nie wierz w ten mit. To nie od tego zależy kolor jajek