W ciągu ostatnich pięciu lat import słodkich ziemniaków do naszego kraju wzrósł ponad dwukrotnie.
W 2023 r. egipscy eksporterzy sprzedali 2,8 mln ton produktu klientom w Polsce, co oznacza wzrost o około jedną trzecią w skali roku. A w pierwszej połowie 2024 r. sprzedaż egipskich słodkich ziemniaków do Polski wzrosła do rekordowych 940 ton.
"Polska jest już piętnastym największym importerem słodkich ziemniaków na świecie" – wskazuje Jewhen Kuzin, analityk rynku owoców i warzyw w EastFruit. "Biorąc pod uwagę, że wiele krajów z czołówki listy importuje ten produkt w celu reeksportu, pozycja Polski w światowym rankingu konsumentów słodkich ziemniaków jest jeszcze bardziej znacząca".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"W ciągu ostatnich pięciu lat Polska ponad dwukrotnie zwiększyła import tego produktu, a tempo wzrostu dorównuje jedynie Stanom Zjednoczonym, które znaczną część importu przeznaczają na reeksport" - dodał Kuzin.
Czytaj też: Mają go. Łukasz Ż. wpadł w Niemczech
Dlaczego warto sięgać po bataty
Bataty mają wiele zalet i korzystnie wpływają na zdrowie. Są nie tylko źródłem węglowodanów, potasu, witaminy A i C, żelaza, fosforu oraz wielu przeciwutleniaczy. Zaliczany jest także do jednego z 15 "najczystszych" warzyw, co oznacza, że jest w nim najmniej chemii.
Dodatkowo regularne spożywanie batatów pozwala obniżyć poziom kortyzolu (hormon stresu) w organizmie. Mają też dużą ilość błonnika, który jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny może znajdować się w diecie osób zmagających się z cukrzycą.
Choć bataty wykazują korzystny wpływ na nasze zdrowie, nie oznacza to, że każdy może sięgać po to warzywo. W dużych ilościach nie mogą ich jeść osoby borykające się z kamieniami szczawianowo-wapniowymi.