Fabryka czekolady w Arlon zostanie wkrótce zamknięta. Bakterie Salmonelli wykryto w wyprodukowanych przez nią słodyczach Kinder w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Belgii. Ferrero przeprosiło za całą sytuację i przyznało się do "wewnętrznych zaniedbań".
Czytaj także: Złodzieje zakochani w czekoladzie. Ukradli Nutellę o wartości 350 tys. zł i Kinder Niespodzianki
Belgia zamyka fabrykę czekolady. "Ta decyzja jest konieczna"
Radykalną decyzję o zamknięciu fabryki belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA) podjął po tym, jak włoska firma nie dostarczyła mu pełnych danych na temat wewnętrznego dochodzenia. Urząd podaje, że śledztwo jest w toku. Fabryka będzie mogła zostać ponownie otwarta, gdy Ferrero będzie w stanie zapewnić gwarancje zgodności swoich produktów z regulacjami dotyczącymi żywności.
Taka decyzja nigdy nie jest podejmowana pochopnie. Obecne okoliczności sprawiają, że jest ona konieczna. Nigdy nie można lekceważyć bezpieczeństwa żywnościowego naszych obywateli – poinformował w oświadczeniu belgijski minister rolnictwa David Clarinval.
Z półek sklepowych w Belgii zniknąć mają popularne Kinder Niespodzianki, ale także Kinder Niespodzianki Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons. AFSCA zaleciła obywatelom, by nie spożywali wymienionych słodyczy.
Wycofali Kinder Niespodzianki ze sklepów. Kilkadziesiąt przypadków zakażeń
Wcześniej podjęto decyzję o wycofaniu produktów marki Kinder ze sklepów w USA. Na początku tego tygodnia Ferrero wycofało swoje czekoladki z supermarketów w Wielkiej Brytanii. Wszystkie produkty podejrzewane o zanieczyszczenie bakteriami salmonelli zostały wyprodukowane w tej samej belgijskiej fabryce.
Podjęte decyzje mają charakter prewencyjny. Żaden z produktów wprowadzonych do obrotu nie dał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli – podkreśla w oświadczeniu Ferrero.
Jakiś czas temu w Wielkiej Brytanii odnotowano ponad 60 zakażeń salmonellą, w głównej mierze u małych dzieci. Europejska agencja zdrowia poinformowała, że badane są dziesiątki przypadków infekcji związanych ze spożyciem czekolady. Bakterie salmonelli mogą powodować poważne infekcje, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.
Czytaj także: GIS alarmuje. Popularny produkt z salmonellą
Obejrzyj także: Producent czekoladek otwiera fabrykę
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.