Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli

63

Belgijscy urzędnicy nakazali zamknięcie fabryki czekolady należącej do włoskiej firmy Ferrero. Potwierdzono w niej kilkadziesiąt przypadków salmonelli. Zakład zajmował się produkcją popularnych Kinder Niespodzianek.

Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli
W jajkach-niespodziankach wykryto przypadki salmonelli (Getty Images, PA Wire/PA Images)

Fabryka czekolady w Arlon zostanie wkrótce zamknięta. Bakterie Salmonelli wykryto w wyprodukowanych przez nią słodyczach Kinder w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Belgii. Ferrero przeprosiło za całą sytuację i przyznało się do "wewnętrznych zaniedbań".

Belgia zamyka fabrykę czekolady. "Ta decyzja jest konieczna"

Radykalną decyzję o zamknięciu fabryki belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA) podjął po tym, jak włoska firma nie dostarczyła mu pełnych danych na temat wewnętrznego dochodzenia. Urząd podaje, że śledztwo jest w toku. Fabryka będzie mogła zostać ponownie otwarta, gdy Ferrero będzie w stanie zapewnić gwarancje zgodności swoich produktów z regulacjami dotyczącymi żywności.

Taka decyzja nigdy nie jest podejmowana pochopnie. Obecne okoliczności sprawiają, że jest ona konieczna. Nigdy nie można lekceważyć bezpieczeństwa żywnościowego naszych obywateli – poinformował w oświadczeniu belgijski minister rolnictwa David Clarinval.

Z półek sklepowych w Belgii zniknąć mają popularne Kinder Niespodzianki, ale także Kinder Niespodzianki Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons. AFSCA zaleciła obywatelom, by nie spożywali wymienionych słodyczy.

Wycofali Kinder Niespodzianki ze sklepów. Kilkadziesiąt przypadków zakażeń

Wcześniej podjęto decyzję o wycofaniu produktów marki Kinder ze sklepów w USA. Na początku tego tygodnia Ferrero wycofało swoje czekoladki z supermarketów w Wielkiej Brytanii. Wszystkie produkty podejrzewane o zanieczyszczenie bakteriami salmonelli zostały wyprodukowane w tej samej belgijskiej fabryce.

Podjęte decyzje mają charakter prewencyjny. Żaden z produktów wprowadzonych do obrotu nie dał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli – podkreśla w oświadczeniu Ferrero.

Jakiś czas temu w Wielkiej Brytanii odnotowano ponad 60 zakażeń salmonellą, w głównej mierze u małych dzieci. Europejska agencja zdrowia poinformowała, że badane są dziesiątki przypadków infekcji związanych ze spożyciem czekolady. Bakterie salmonelli mogą powodować poważne infekcje, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Obejrzyj także: Producent czekoladek otwiera fabrykę

Autor: JKM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić