Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli

63

Belgijscy urzędnicy nakazali zamknięcie fabryki czekolady należącej do włoskiej firmy Ferrero. Potwierdzono w niej kilkadziesiąt przypadków salmonelli. Zakład zajmował się produkcją popularnych Kinder Niespodzianek.

Zamykają fabrykę Kinder Niespodzianek. Odkryto w nich przypadki salmonelli
W jajkach-niespodziankach wykryto przypadki salmonelli (Getty Images, PA Wire/PA Images)

Fabryka czekolady w Arlon zostanie wkrótce zamknięta. Bakterie Salmonelli wykryto w wyprodukowanych przez nią słodyczach Kinder w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Belgii. Ferrero przeprosiło za całą sytuację i przyznało się do "wewnętrznych zaniedbań".

Belgia zamyka fabrykę czekolady. "Ta decyzja jest konieczna"

Radykalną decyzję o zamknięciu fabryki belgijski urząd ds. bezpieczeństwa żywności (AFSCA) podjął po tym, jak włoska firma nie dostarczyła mu pełnych danych na temat wewnętrznego dochodzenia. Urząd podaje, że śledztwo jest w toku. Fabryka będzie mogła zostać ponownie otwarta, gdy Ferrero będzie w stanie zapewnić gwarancje zgodności swoich produktów z regulacjami dotyczącymi żywności.

Taka decyzja nigdy nie jest podejmowana pochopnie. Obecne okoliczności sprawiają, że jest ona konieczna. Nigdy nie można lekceważyć bezpieczeństwa żywnościowego naszych obywateli – poinformował w oświadczeniu belgijski minister rolnictwa David Clarinval.

Z półek sklepowych w Belgii zniknąć mają popularne Kinder Niespodzianki, ale także Kinder Niespodzianki Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons. AFSCA zaleciła obywatelom, by nie spożywali wymienionych słodyczy.

Wycofali Kinder Niespodzianki ze sklepów. Kilkadziesiąt przypadków zakażeń

Wcześniej podjęto decyzję o wycofaniu produktów marki Kinder ze sklepów w USA. Na początku tego tygodnia Ferrero wycofało swoje czekoladki z supermarketów w Wielkiej Brytanii. Wszystkie produkty podejrzewane o zanieczyszczenie bakteriami salmonelli zostały wyprodukowane w tej samej belgijskiej fabryce.

Podjęte decyzje mają charakter prewencyjny. Żaden z produktów wprowadzonych do obrotu nie dał pozytywnego wyniku na obecność salmonelli – podkreśla w oświadczeniu Ferrero.

Jakiś czas temu w Wielkiej Brytanii odnotowano ponad 60 zakażeń salmonellą, w głównej mierze u małych dzieci. Europejska agencja zdrowia poinformowała, że badane są dziesiątki przypadków infekcji związanych ze spożyciem czekolady. Bakterie salmonelli mogą powodować poważne infekcje, zwłaszcza u dzieci, osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym.

Obejrzyj także: Producent czekoladek otwiera fabrykę

Autor: JKM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić