Grzegorz Komendarek zmarł tragicznie 21 września 2014 roku w wyniku wypadku samochodowego, wracając z IV Festiwalu Rosołu, który odbył się w malowniczym Łapanowie w Małopolsce. Podczas tego wydarzenia, aktor znany z roli w serialu "Złotopolscy", pełnił zaszczytną funkcję przewodniczącego jury.
W momencie wypadku auto, prowadzone przez wynajętego kierowcę, nagle wpadło w poślizg i z impetem uderzyło w barierki ochronne. Uderzenie było tak silne, że przód pojazdu został całkowicie zmiażdżony. Niestety, zarówno Grzegorz Komendarek, jak i towarzysząca mu autorka książek kulinarnych, Hanna Szymanderska, zginęli na miejscu zdarzenia. Ich śmierć wstrząsnęła środowiskiem artystycznym oraz miłośnikami kulinariów, pozostawiając niezatartą bliznę w pamięci bliskich oraz fanów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grześ ze "Złotopolskich" podbił serca widzów
Grzegorz Komendarek w serialu "Złotopolscy" odgrywał postać Grzesia, kucharza pracującego w restauracji prowadzonej przez Martę Gabriel, graną przez Ewę Ziętek. Choć wielu widzów mogło sądzić, że jego talent aktorski ogranicza się do roli kucharza, w rzeczywistości gotowanie było jego zawodem i pasją. Aktorem został przez przypadek.
Dzięki popularności, którą zyskał grając rolę Grzesia, Komendarek miał okazję pojawiać się także w innych serialach telewizyjnych. Jako zawodowy kucharz i członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wystąpił w takich produkcjach jak "Na dobre i na złe", "Hela w opałach" czy "Rodzinka.pl".
Jego obecność na ekranie nie tylko podkreślała jego umiejętności aktorskie, ale również pasję do kulinariów, co czyniło go postacią rozpoznawalną i lubianą w polskiej telewizji. Komendarek urodził się w 1964 roku w Warszawie. Zginął w wieku 50 lat.
W wypadku zginęła Hanna Szymanderska
Hanna Szymanderska była prawdziwym autorytetem w dziedzinie polskiej kuchni tradycyjnej i regionalnej. Jej dorobek obejmował ponad 100 książek kulinarnych oraz encyklopedii, które zyskały uznanie zarówno wśród profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów gotowania.
Jako jurorka wielu konkursów kulinarnych, Szymanderska wpływała na rozwój sztuki kulinarnej w Polsce, a jej wiedza i pasja do gotowania sprawiały, że była niezwykle ceniona w środowisku gastronomicznym. Urodziła się w Rykach (woj. lubelskie) w 1944 roku. Zginęła w wieku 70 lat.
Czytaj także: Potężny pyton męczył ją dwie godziny. Szok w Tajlandii
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.