Obecnie na całym świecie mam do czynienia z bardzo wysoką inflacją. W związku z tym ceny produktów idą mocno w górę. Odczuwamy to zwłaszcza podczas codziennych zakupów z sklepie spożywczym.
Dave Kirk to 32-latek, który na co dzień mieszka w Sydney. Mężczyzna pewien czas temu znalazł rozwiązanie, które pozwala miesięcznie zaoszczędzić mu kilkanaście dodatkowych dolarów. Jesteście ciekawi, co wymyślił? Już wam zdradzamy.
Australijczyk wprowadził do swojej diety więcej posiłków wegetariańskich. Jesteście zaskoczeni tym rozwiązaniem?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ograniczyli spożycie mięsa. Ile oszczędzają?
Jak sam zdradza, tylko ograniczając mięso on i jego partner, oszczędzają średnio od 20 do 30 dol. tygodniowo. Watro podkreślić, że rocznie daje to około 1560 dol.
Mniej więcej rok temu - podczas kolejnej fali koronawirusa, jak i niedoboru mięsa - ja i mój partner powoli zaczęliśmy wprowadzać więcej posiłków wegetariańskich - powiedział Dave, cytowany przez "Daily Mail".
Zauważyliśmy natychmiastową różnicę w cenie artykułów spożywczych, które kupowaliśmy. Jednak tę zmienę chcieliśmy utrzymać również ze względów zdrowotnych - dodał.
Tak więc zamiast wybierać kurczaka czy wołowinę, Dave i jego partner uzupełniają swoją dietę innymi pokarmami bogatymi w białko. Są to zazwyczaj: jajka, rośliny strączkowe, szpinak, soczewica, fasola i pestki dyni.
Czytaj także: Majówka w Międzyzdrojach. Paragon grozy
Jedzą mniej mięsa. Korzyści zdrowotne
Sam Australijczyk podkreśla, że podczas ograniczenia spożywania mięsa zauważył również korzyści dla swojego zdrowia.
Śledzenie tego co spożywam było bardzo ważne przy ograniczaniu spożycia mięsa. Dzięki temu mogliśmy się upewnić, że jemy zbilansowaną dietę z wystarczającą ilością białka - zaznaczył.
Myślę, że gdyby nie to, to prawdopodobnie wrócilibyśmy do jedzenia mięsa, ponieważ moglibyśmy wówczas zmagać się z obniżonym poziomem energii i obawą, że jemy niewłaściwie - dodał.
To nie jedyny taki przypadek
Dave nie jest jedynym Australijczykiem, który przez ograniczenie spożycie mięsa stara się zaoszczędzić co tydzień trochę dodatkowej gotówki.
Z badań przeprowadzonych przez Perspectus Global i No Meat May wynika, że 37 proc. ankietowanych konsumentów już teraz kupuje mniej produktów mięsnych, starając się zaoszczędzić pieniądze.
Co więcej, 61 proc. rozważa zwiększenie spożycia produktów roślinnych, ponieważ koszty utrzymania stale rosną.