Miały być bio i organiczne, a szkodzą zdrowiu. Wielu traktowało je jako opcję alternatywną dla wysokokalorycznych chipsów.
Okazuje się, że chipsy warzywne, sprzedawane przez sieć sklepów Lidl, są niezdatne do spożycia. Powodem jest szkodliwa substancja, którą w nich wykryto. Będziecie w szoku.
Szkodliwe substancje w chipsach warzywnych z Lidla. Sanepid alarmuje
Chodzi o akrylamid, czyli amid kwasu akrylowego. To związek rakotwórczy. O szczegółach poinformował właśnie Główny Inspektorat Sanitarny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Z oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego wynika, że produkty te mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta - czytamy w komunikacie GIS.
Sieć sklepów Lidl podjęła już decyzję. Z placówek znika przekąska o poniższych danych. To konkretna partia. Zostanie wycofana z rynku oraz od konsumentów.
Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, 100 g. Numer partii: C 110 086502. Data minimalnej trwałości: 18.11.2023. Producent: Yellow Chips BV, Holandia. Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne.
Co zrobić jeśli masz takie chipsy w domu? Każdy klient może je oddać w dowolnym sklepie Lidla bez konieczności okazywania paragonu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.