Babka wielkanocna to wypiek, który pojawia się niemal na każdym świątecznym stole w Polsce. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele i każdy zachwyca czymś innym. Warto spróbować babki z mlekiem skondensowanym - jest puszysta, wilgotna i bardzo słodka.
Babka wielkanocna. Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka skondensowanego
- aromat rumowy (opcjonalnie)
Babka wielkanocna. Sposób przygotowania:
- wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- w oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrem
- gdy masło będzie puszyste i dobrze utarte dodawaj stopniowo po jednym jajku, wciąż ubijając
- następnie powoli dodawaj mąkę na przemian z mlekiem skondensowanym
- na koniec dodaj aromat
- piecz w formie do babki przez około 40 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza
Gotowe, smacznego! Babkę po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub ulubioną polewą.
Zobacz także: Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl