Dietetyczna babka wielkanocna. Sprawdzony przepis
Dietetyczka Aneta Stolarz na swoim blogu dietetyczne-przepisy.net opublikowała przepis na pyszną babkę w wersji fit. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe, a lukier przygotowany z cukru brzozowego.
Babka bez glutenu na Wielkanoc. Idealna na świąteczny stół
Ciasto - składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki ryżowej (130 g)
- pół szklanki mąki ziemniaczanej (60 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (8 g)
- 200 g oleju kokosowego
- 80 g cukru brzozowego ksylitolu
- skórka starta z 1 dużej cytryny
- sok z 1 dużej cytryny
- kilka kropel aromatu śmietankowego
Lukier - składniki:
- 4 łyżki cukru pudru ksylitolu (40 g)
- 1,5 łyżki wody
Czytaj także: O tym na konferencji nie mówili. Zupełnie nowy zakaz
Babka na Wielkanoc w wersji fit - wykonanie
Jajka należy zmiksować z cukrem. Gdy powstanie już puszysta masa, dodajemy olej, ciągle ubijając. Po nim dajemy dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy skórkę z cytryny, sok i aromat śmietankowy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy 45 minut w dobrze nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier, mieszając cukier z wodą. Gdy ciasto będzie gotowe, polejemy nim babkę.
Ile kalorii ma dietetyczna babka?
Jak pisze na swoim blogu Anna Stolarz, cała babka bezglutenowa ma 3100 kcal. Jedna porcja to natomiast około 200 kcal.
Źródło: dietetyczne-przepisy.net