Mikrofalówka to urządzenie, w którym zrobimy niemal wszystko. Nawet proste ciasto czekoladowe. Taki deser gotowy może być gotowy już w 2 minuty. Potrzebnych jest tylko kilka podstawowych składników.
Przeczytaj także: Danie jednogarnkowe. Przepis na szybkie leczo
Przepis na ciasto czekoladowe. Potrzebne składniki:
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 całe jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- stołowa łyżka oleju
- około 100 ml mleka
- trzy małe kubki
- niewielka ilość masła (ok. 10 g)
Przeczytaj także: Wegański smalec. Szybki przepis na pyszną pastę
Przepis na ciasto czekoladowe. Sposób przygotowania:
- Wszystkie płynne składniki przelej do miski i dokładnie je ze sobą wymieszaj.
- Teraz do płynnej masy wsyp pozostałe składniki. Wszystko wymieszaj.
- Teraz możesz wyłożyć papierem do pieczenia kubki (opcjonalnie). Można to zrobić, aby nie pobrudziły się zbyt mocno.
- Papier lub bezpośrednio kubki lekko posmaruj masłem.
- Przełóż do trzech kubeczków wymieszane składniki. Następnie włóż je do mikrofalówki.
- Ustaw maksymalną moc i licznik na około 2-3 minuty.
Ciasto można na koniec udekorować czekoladowymi kropelkami (widoczne na zdjęciu). Będzie doskonale smakowało z lodami.
Przeczytaj także: Przepis na keto bułki. Idealne dla osób, które dużo trenują
Zobacz także: Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl