O wykryciu bakterii poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Na jego stronie internetowej czytamy, że Listerię monocytogenes zlokalizowano w jednej partii hamburgera drobiowego oraz w jednej partii hamburgera drobiowo-wieprzowego. GIS podaje szczegóły dotyczące tych produktów:
1) Produkt – Hamburger XXL drobiowo-wieprzowy, 450 g
- Numer partii: 276/VI
- Termin przydatności do spożycia: 16.07.2020
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
2) Produkt – Hamburger drobiowy, 300 g
- Numer partii: 294/VI
- Termin przydatności do spożycia: 20.07.2020
- Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Czytaj także:
Ponadto Konspol Holding Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu produktu pn. Hamburger drobiowy, 1,5 kg, numer partii 294/VI z terminem przydatności do spożycia 17.07.2020.
Hamburgery wycofane ze sprzedaży. W ilu produktach wykryto bakterię?
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że z obu typów hamburgerów pobrano pięć próbek. W przypadku drobiowego bakterię wykryto w dwóch, a podczas badań próbek z drobiowo-wieprzowego, bakterię zlokalizowano w jednej próbce.
Hamburgery wycofane ze sprzedaży. Zalecenia dla konsumentów
GiS zaznacza, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Listeria monocytogenes prowadzi do choroby zakaźnej zwanej listeriozą. O jej objawach można poczytać tutaj.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.