Barszcz czerwony. Sprawdzony przepis Magdy Gessler
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych, której nie powinno zabraknąć na stole w święta. Kluczem do sukcesu jest zakwas. Jak go zrobić, a potem ugotować tradycyjny barszcz na wigilię, zdradziła Magda Gessler.
Przepis na barszcz czerwony
Kluczem do sukcesu jest zakwas, który należy przygotować 4-5 dni wcześniej. Jak przygotować dobry zakwas na barszcz? Tajniki swojej kuchni zdradziła Magda Gessler.
Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie
Zakwas na barszcz czerwony nie jest trudno zrobić. Ale pamiętajmy, zróbmy go kilka dni przed Wigilią. Kroimy buraki i czosnek, a następnie zalewamy zagotowaną osoloną wodą. Dodajemy liść laurowy i kromkę chleba pieczonego na zakwasie. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.
Tradycyjny barszcz czerwony. Przepis od Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 4 kwaśne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- zakwas
- sól
- pieprz
Czytaj także: Jestem zaszczepiony na COVID-19. Czy dalej zarażam innych?
Wykonanie:
Buraki kroimy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy. Do tego dodajemy pozostałe warzywa (por, seler, cebula, czosnek). Gdy będą miękkie, ściągamy z ognia i zalewamy wywar zakwasem. Na koniec dodajemy jabłka, przykrywamy i odstawiamy na noc.