Przepis na barszcz czerwony
Kluczem do sukcesu jest zakwas, który należy przygotować 4-5 dni wcześniej. Jak przygotować dobry zakwas na barszcz? Tajniki swojej kuchni zdradziła Magda Gessler.
Zakwas na barszcz czerwony nie jest trudno zrobić. Ale pamiętajmy, zróbmy go kilka dni przed Wigilią. Kroimy buraki i czosnek, a następnie zalewamy zagotowaną osoloną wodą. Dodajemy liść laurowy i kromkę chleba pieczonego na zakwasie. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.
Tradycyjny barszcz czerwony. Przepis od Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 4 kwaśne jabłka
- 2 ząbki czosnku
- zakwas
- sól
- pieprz
Czytaj także: Jestem zaszczepiony na COVID-19. Czy dalej zarażam innych?
Wykonanie:
Buraki kroimy i zalewamy zimną wodą, a następnie gotujemy. Do tego dodajemy pozostałe warzywa (por, seler, cebula, czosnek). Gdy będą miękkie, ściągamy z ognia i zalewamy wywar zakwasem. Na koniec dodajemy jabłka, przykrywamy i odstawiamy na noc.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.