Barszcz ukraiński to jedno z narodowych dań w Ukrainie, które stało się popularne także w Polsce. Jak zwykle w przypadku tradycyjnych dań, każda gospodyni ma swój własny przepis, który może się różnić od innych. Podstawą zawsze są jednak buraki, kapusta oraz ziemniaki.
Barszcz ukraiński. Potrzebne składniki:
- 2,5 litra bulionu
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 duża marchewka starta na tarce
- 3 buraki starte na tarce
- 3-4 ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
- ok. 1/4 drobno poszatkowanej włoskiej kapusty
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- opcjonalnie: łyżka ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oleju
- puszka białej fasoli
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- kwaśna śmietana
Barszcz ukraiński. Sposób przygotowania:
- rozgrzej olej na dużej patelni lub w garnku z gruby dnem
- na oleju zeszklij lekko cebulę
- do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę, buraki i kapustę. Całość podsmażaj na wolnym ogniu aż warzywa lekko zmiękną
- do warzyw dodaj przecier pomidorowy i opcjonalnie ketchup
- w garnku zagotuj bulion i dorzuć do niego ziemniaki
- do bulionu dodaj warzywa z patelni, ziemniaki, fasolę i przyprawy
- do barszczu dodaj sok z cytryny, aby zachować kolor buraków
- barszcz gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie
- na koniec możesz zabielić barszcz śmietaną lub podawać ją oddzielnie jako dodatek
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: