Internautka z Wielkiej Brytanii postanowiła opisać na Facebooku... historię robienia jajecznicy. Kiedy wbiła na patelnię drugie jajko, krzyknęła na cały dom, a dzieci zbiegły do kuchni zobaczyć, co się stało.
Na patelni pojawiło się jajko z różowym białkiem. Kobieta zamarła, a po komentarzach pod postem można było wnioskować, że nie ona jedna zachodziła w głowę, co z tym jajkiem jest nie tak. Jak relacjonowała dalej, zbiła kilka kolejnych, które były w opakowaniu. Wyglądały normalnie.
Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych mętne białko jaja oznacza, że jest świeże. Klarowne białko wskazuje, że jajo się starzeje i takie zazwyczaj kupujemy w sklepie. Jednak różowe lub perłowe białka jaj wskazują na obecność bakterii Pseudomonas. Co robić w takiej sytuacji? Lepiej go nie jedz i od razu wyrzuć. Możesz się nim zatruć.