Ciasto Hrabina jest znane w wielu zakątkach Polski, ale przepisy często różnią się składnikami. Jednak zawsze jest to ciasto przekładane owocowymi kremami i biszkoptami. Można je także wykonać w formie tortu.
Czytaj także:Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni
Ciasto Hrabina. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki wody
- 250 g miękkiego masła
Ponadto:
- 240 g ulubionej konfitury
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 szklanka ponczu do nasączenia (może być bez alkoholu)
- 250 ml zimnej śmietany 30%
- migdały, czekolada lub wiórki koksowe do ozdoby
Ciasto Hrabina. Sposób wykonania:
- jajka ubij z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę
- do drugiej miski przesiej wszystkie sypkie składniki ciasta, wymieszaj
- do ubitych jajek dodawaj partiami sypkie składniki, cały czas miksując
- przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz w 180 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka (około 30 min)
- wystudzone ciasto przekrój na pół i zacznij przygotowywać krem
- sok z brzoskwiń wlej do garnka i zagotuj
- do osobnej miski dodaj żółta, mąkę ziemniaczaną, budynie, wodę
- wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku z brzoskwiń
- masę wymieszaj aż budyń zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia
- miękkie masło utrzyj i stopniowo dodawaj budyń brzoskwiniowy
- brzoskwinie z puszki pokrój w kostkę i dodaj do masy
- jedną część biszkoptu nasącz połową ponczu i posmaruj konfiturą
- nałóż na wierzch biszkopty, a następnie masę brzoskwiniową
- przykryj drugą częścią biszkoptu i nasącz ponczem
- śmietanę kremówkę ubij na sztywno
- ciasto udekoruj śmietaną i ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl