Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ciasto Hrabina. Idealny deser do kawy

7

Chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnym ciastem? A może szukasz nowego przepisu na deser do kawy? Koniecznie zrób ciasto Hrabina z kremem i biszkoptami.

Ciasto Hrabina. Idealny deser do kawy
Ciasto hrabina. (Pixabay)

Ciasto Hrabina jest znane w wielu zakątkach Polski, ale przepisy często różnią się składnikami. Jednak zawsze jest to ciasto przekładane owocowymi kremami i biszkoptami. Można je także wykonać w formie tortu.

Ciasto Hrabina. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa brzoskwiniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 240 g ulubionej konfitury
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 szklanka ponczu do nasączenia (może być bez alkoholu)
  • 250 ml zimnej śmietany 30%
  • migdały, czekolada lub wiórki koksowe do ozdoby

Ciasto Hrabina. Sposób wykonania:

  • jajka ubij z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę
  • do drugiej miski przesiej wszystkie sypkie składniki ciasta, wymieszaj
  • do ubitych jajek dodawaj partiami sypkie składniki, cały czas miksując
  • przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w 180 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka (około 30 min)
  • wystudzone ciasto przekrój na pół i zacznij przygotowywać krem
  • sok z brzoskwiń wlej do garnka i zagotuj
  • do osobnej miski dodaj żółta, mąkę ziemniaczaną, budynie, wodę
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku z brzoskwiń
  • masę wymieszaj aż budyń zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia
  • miękkie masło utrzyj i stopniowo dodawaj budyń brzoskwiniowy
  • brzoskwinie z puszki pokrój w kostkę i dodaj do masy
  • jedną część biszkoptu nasącz połową ponczu i posmaruj konfiturą
  • nałóż na wierzch biszkopty, a następnie masę brzoskwiniową
  • przykryj drugą częścią biszkoptu i nasącz ponczem
  • śmietanę kremówkę ubij na sztywno
  • ciasto udekoruj śmietaną i ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić