Najnowsze badania, których wyniki opublikowano na łamach "JAMA Internal Medicine", sugerują, że wyższe spożycie masła wiąże się z większym ryzykiem zachorowań na poważne choroby oraz zwiększoną śmiertelnością. Z kolei oleje roślinne, takie jak sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek, mogą przyczynić się do obniżenia tego ryzyka.
Wyniki badań nad dietą Amerykanów
Zespół naukowców z Bostonu i Uniwersytetu Kopenhaskiego przeanalizował dane dietetyczne ponad 200 tys. Amerykanów na przestrzeni 30 lat. Badanie obejmowało spożycie masła, w tym jego mieszanki z margaryną (podczas smarowania chleba, pieczenia i smażenia), oraz olejów roślinnych używanych do smażenia, duszenia, pieczenia i sosów sałatkowych.
Czytaj także: Twarde masło? Trik ze szklanką pomoże je zmiękczyć
Okazało się, że wyższe spożycie olejów roślinnych, zwłaszcza sojowego, rzepakowego i oliwy z oliwek wiązało się z niższą całkowitą śmiertelnością, rzadszymi zachorowaniami na nowotwory i choroby układu krążenia, podczas gdy spożycie masła miało związek ze zwiększonym ryzykiem całkowitej śmiertelności i śmiertelności z powodu nowotworów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zastąp masło olejem roślinnym
Wyniki wskazują, że osoby spożywające najwięcej masła miały o 15 proc. wyższe ryzyko śmierci w porównaniu do tych, które spożywały go najmniej. Natomiast ci, którzy jedli najwięcej olejów roślinnych, mieli o 16 proc. niższe ryzyko śmierci niż ci, którzy jedli najmniej.
Yu Zhang z Brigham and Women's Hospital w Bostonie podkreśla, że zamiana masła na oleje roślinne może obniżyć ryzyko zgonu o 17 proc. - "Zaskakująca jest skala związku, który odkryliśmy" - mówi Zhang. Oleje roślinne są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystniejsze dla zdrowia w porównaniu do nasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w maśle.
Daniel Wang z Brigham and Women's Hospital, autor korespondencyjny badania, dodaje, że taka zmiana w diecie może prowadzić do znaczących długoterminowych korzyści zdrowotnych. "Z perspektywy zdrowia publicznego jest to znaczna liczba zgonów z powodu raka lub innych przewlekłych chorób, którym można by zapobiec" - stwierdza Wang.
Nawet niewielkie ograniczenie spożycia masła i włączenie do codziennej diety większej ilości olejów roślinnych może przynieść znaczące długoterminowe korzyści zdrowotne — ocenia Wang.
Czytaj także: Mrozisz masło? Pamiętaj o jednej zasadzie
Choć badanie dostarcza istotnych wniosków, naukowcy zauważają, że uczestnicy to głównie pracownicy służby zdrowia, co może nie odzwierciedlać całej populacji USA. W przyszłości planowane są dalsze badania nad mechanizmami biologicznymi leżącymi u podstaw tak dużego wpływu tej zmiany w diecie.
Źródło: Polska Agencja Prasowa