Grzybobranie to jedno z ulubionych sezonowych zajęć wielu Polaków. Niestety, oprócz pysznych i jadalnych grzybów w polskich lasach czają się trujące i podstępne gatunki.
Niektóre grzyby mogą doprowadzić do prawdziwej tragedii, o czym informował m.in. Szpital T. Marciniaka we Wrocławiu. Medycy przekazali, że w ciągu czterech dni na oddział toksykologiczny trafiło aż siedem osób zatrutych grzybami. Trujących gatunków jest w Polsce ok. 200, jak informuje TVN24. Niektóre naprawdę trudno odróżnić od tych jadalnych i popularnych.
Dla wszystkich wielbicieli leśnych przechadzek w poszukiwaniu grzybów nie ma zbyt pocieszających wieści. Jeśli jesteśmy amatorami i nie do końca znamy się na grzybach, warto mieć na uwadze, że przybywa coraz więcej trujących gatunków grzybów.
Trujących grzybów przybywa, podejrzewam, że to rezultat zmian klimatycznych. (...) Do grupy najsilniej trujących grzybów występujących w Polsce zalicza się około 15 gatunków - ostrzega w rozmowie z TVN24 Wiesław Kamiński, grzyboznawca, autor bloga NaGrzyby.pl.
Specjalista wymienia różne odmiany muchomora. Mówi o zielonawym, jadowitym czy plamistym. Pan Wiesław podkreśla, że trujące są także inne grzyby takie jak piestrzenica kasztanowata czy krowiak podwinięty inaczej zwany olszówką.
Jak dodaje specjalista, nawet najmniejsza dawka grzybów może okazać się śmiertelna dla człowieka. "Przyjmuje się, że w przypadku osoby dorosłej jest to około 50 gramów. U dzieci śmiertelna może okazać się nawet mniejsza ilość" - uczula autor strony NaGrzyby.pl. Mężczyzna wymienił gatunki, które łatwo ze sobą pomylić. Na liście są m.in.:
- trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) i jadalna czubajka kania
- muchomor zielonawy (sromotnikowy) i gąska zielonka oraz gołąbek zielonawy
- lisówka pomarańczowa i kurka
- strzępiak ceglasty i wieruszka tarczowata
- piestrzenica kasztanowa i smardz prask
Czytaj także: Czeka nas wysyp grzybów. Kiedy wybrać się do lasu?
Lasy Państwowe ostrzegają. Tak można ustrzec się przed zatruciem
- nie rozpoznaje się trujących grzybów po ich gorzkim smaku, śmiertelnie trujące grzyby często mają przyjemny słodkawy smak,
- nie powinno zbierać się grzybów, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe, młode grzyby nie mają wykształconych wszystkich cech osobniczych, które pomagają w prawidłowej identyfikacji gatunku
- nie należy zbierać grzybów blaszkowych, jeśli nie mamy stuprocentowej pewności, że są jadalne, to wśród nich jest najwięcej grzybów trujących
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.