Trudno wyobrazić sobie tłusty czwartek tez pączka. Z powodu szalejącej inflacji cena tego wypieku szybuje i przebija tę z 2022 roku. W Polsce cały czas rosną ceny podstawowych produktów i usług. Wyższe rachunki za prąd czy gaz to niejedyne skoki cen, na które muszą być przygotowani mieszkańcy naszego kraju.
Niedawno informowaliśmy, że ceny pączków w jednej z warszawskich cukierni wahają się od 4 do 8 złotych. Dużo drożej jest w lokalach celebrytów i gwiazd znanych ze świata show-biznesu. W restauracji Magdy Gessler "U Fukiera" za sztukę zapłacimy 15 złotych, tymczasem w cukierni "Słodki Słony", również należącej do Gessler, koszt łakocia sięga aż 18 złotych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alternatywą są zawsze sieci handlowe, które już kilka dni temu przedstawiły swoje gazetki, z których dowiadujemy się, jakie promocje na pączki przewidziane zostały na tłusty czwartek 2023. Jeden z naszych czytelników wybrał się do Biedronki i znalazł tam pączki w znakomitej cenie. Jeśli zdecydujemy się na kupno 6 pączków, za jednego zapłacimy tylko 85 groszy.
Tłusty czwartek. Pączki z supermarketów i ich skład
Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Otóż jak zauważył czytelnik, skład tych pączków jest podobny jak przed rokiem. I nie do końca korzystny dla naszego zdrowia.
W składzie są między innymi: emulgatory, zagęstniki, sztuczne aromaty. W składzie pączka jest również syrop glukozowo-fruktozowy. Największa szkodliwość fruktozy polega na tym, że jej nadmierne spożycie prowadzi do nadwagi i otyłości.
W ubiegłym roku, analizując skład pączków z Biedronki, portal czytamyetykiety.pl informował, że skrobia modyfikowana, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - a więc substancje, które są również w pączkach w tym roku - to substancje zbędne. Wskazywał też na dużą zawartość cukrów i substancji słodzących.
Lepiej pod względem jakości nie wyglądają pączki z Lidla. Jak podkreśla portal czytamyetykiety.pl, w pączkach z tego miejsca nagminnie stosowany jest olej palmowy. Oprócz tego producent nie poskąpił sobie różnych konserwantów. W składzie znajdziemy dwutlenek siarki, sorbinian potasu oraz benzoesan sodu.
Co więcej, nadzienie różane wcale w pączkach nie jest różane, a jedynie o smaku róży. Samego aromatu róży jest tutaj... 0,003 procenta.
Które pączki wypadają więc lepiej? "Według nas odrobinę lepiej (co nie znaczy, że dobrze) wypadła tutaj Biedronka – ich produkty nie są tak napakowane dodatkami, chociaż i tak składy pozostawiają bardzo dużo do życzenia…" - pisał w ubiegłym roku portal czytamyetykiety.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.