Jak zrobić domowy pasztet?
Dobry przepis na pasztet opublikował serwis haps.pl. Twórcy przepisu nie podają jednak gatunku mięsa, z jakiego go wykonać. Każdy może więc wybrać to, które chce upiec. Jedni wolą przecież wołowinę, inni wieprzowinę, jeszcze inni dziczyzną, ale są i tacy, którzy wybiorą chude mięso drobiowe na pasztet.
Domowy pasztet - przepis
Składniki:
- 1 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)
- 300 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Czytaj także: O tym na konferencji nie mówili. Zupełnie nowy zakaz
Domowy pasztet - wykonanie
Najpierw obierz i umyj warzywa, a mięso oddziel od kości. Następnie czerstwą bułkę należy namoczyć w wodzie lub mleku. Warzywa pokrój w kostkę - poza cebulą, którą najlepiej kroić w piórka.
W dużym garnku zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj pozostałe składniki (poza wątróbką) i podsmaż. Kolejno dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej zimną wodą i duś 40 minut. W czasie duszenia, po 30 minutach dorzuć wątróbkę i razem z pozostałymi składnikami gotuj jeszcze przez 10 minut.
Po zakończeniu gotowania odlej bulion i wszystko ostudź. Gdy składniki będą już zimne, możesz zmielić je w maszynce - należy to zrobić trzy razy. Do powstałej w ten sposób masy dodaj jajka, namoczoną bułkę i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i przełóż do brytfanki. Pasztet należy piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Źródło: haps.pl