W środę, 9 sierpnia br., Główny Inspektorat Sanitarny opublikował raport "Stan sanitarny kraju w 2022 r.". Wynika z niego, że większość placówek medycznych dopuszcza się uchybień pod względem żywienia swoich pacjentów.
Sanepid skontrolował 740 na 1028 zarejestrowanych bloków żywieniowych w szpitalach. Wśród nich 460 bloków w szpitalach korzysta z usług firm cateringowych.
W szpitalach, w których działa kuchnia przygotowująca posiłki, nieprawidłowości stwierdzono w 102 na 414 jadłospisów, w 62 zestawieniach dekadowych (na 173 zestawienia) i w 47 próbach posiłków zbadanych laboratoryjnie (na 58 pobranych).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W 262 próbkach posiłków dostarczanych do szpitala w formie cateringu stwierdzono nieprawidłowości w 60 jadłospisach, 24 zestawieniach dekadowych i 12 próbkach zbadanych laboratoryjnie.
Główne nieprawidłowości w jadłospisach dotyczą m.in. nieprecyzyjnej informacji na temat alergenów, gramatury posiłków oraz planowania potraw, powtarzalności i małej różnorodności dań, małej zawartości warzyw i owoców, niewielkich porcji, braku pełnowartościowego białka, małej zawartości ryb oraz produktów pełnoziarnistych i bogatych w tłuszcze roślinne, a także dużej zawartości produktów przetworzonych i bogatych w sól.
Dziecko trafiło do ICZMP w Łodzi. Oto, co dostało na obiad
Jeden z czytelników o2.pl, który przebywa wraz dzieckiem w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki (ICZMP) w Łodzi, przesłał do redakcji zdjęcie posiłku, jaki otrzymała jego pociecha.
Oto obiad w ICZMP w Łodzi. Dieta standardowa dla dziecka: 1. Zupa o niezidentyfikowanym smaku; 2. Ryba z ziemniakami; 3. Surówka z czerwonej kapusty z marchwią; 4. Kisiel; 5. Kompot - napisał mężczyzna i pokazał fotografię.
Musimy przyznać, że ten posiłek nie wygląda smacznie.
Nowa inicjatywa PiS. "Dobry posiłek" dla pacjentów
Przypomnijmy, że we wtorek, 5 września br., w nowym spocie PiS nowa minister zdrowia Katarzyna Sójka ogłosiła drugi punkt swojego programu: "Dobry posiłek" dla pacjentów.
Zdrowie to także dobre wyżywienie w trakcie leczenia. Codzienność szpitali nie jest mi obca, szczególnie tych powiatowych. Pacjenci często nie są zadowoleni z jakości serwowanych tam posiłków - powiedziała Katarzyna Sójka.
W ostatnich latach wprowadziliśmy pilotażowy program dobrej diety dla pacjentów. Przyniósł znakomity efekt. Dlatego nasz nowy program "Dobry posiłek" wprowadzamy dla wszystkich pacjentów polskich szpitali. To nie tylko dostęp do smacznej, zdrowej diety, ale także możliwość porad dietetyka - dodała.
Czytaj również: "Tak kończą weganie". Pokazała co jej dali na obiad