Właściciel sklepu spożywczego w rosyjskim Jekaterynburgu postanowił zadbać o dobre imię swojej firmy. Gdy okazało się, że osiemnastu klientów, którzy kupili u niego jajka, zatruło się salmonellozą, zareagował błyskawicznie. Zadeklarował gotowość do wypłaty każdemu z nich odszkodowania w wysokości miliona rubli (ponad 40 tysięcy złotych).
Chcieli się zatruć, by dostać odszkodowanie. Właściciel apeluje
Problem w tym, że obietnica szybko stała się okazją dla osób, których niekoniecznie też dotknęła ta groźna bolączka. Gdy zgłosiły się do niego kolejni "chorzy" podający się za poszkodowanych, zdobył się na samokrytyczną refleksję. Wprost stwierdził, że najprawdopodobniej ma to związek z jego hojnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na łamach rosyjskich mediów wyznał, że inicjatywa polegająca na wypłacie rekompensaty była "idiotyczna". Zaapelował do mieszkańców Jekaterynburga, by pod żadnym pozorem nie próbowali na siłę wywołać u siebie zatrucia i nie podejmowali się działań, które mogą źle wpłynąć na ich zdrowie (np. lizania kurzych jajek). Bijąc się w pierś Iwan Zajczenko zasugerował, że perspektywa szybkiego zarobku przysłoniła im zdrowy rozsądek.
Czytaj także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Ludzie narzekają na wszystko: na jedzenie, które zostało ugotowane kilka dni temu w fabrykach, które zostały już sprawdzone i wszystkie analizy są w normie, a także na jedzenie, które zostało zjedzone w kwietniu - oznajmił na łamach mk.ru.
Z salmonellą nie ma żartów. Objawy zatrucia mogą być groźne
Zatrucie salmonellozą może być brzemienne w skutkach. Osobom zakażonym chorobą wywołaną przez bakterie mogą dokuczać ogólne osłabienie organizmu, częste wymioty i bóle brzucha, a także problemy żołądkowe. Wówczas temperatura ciała może osiągnąć nawet 39 stopni Celsjusza.
Salmonella w przypadkach skrajnych może doprowadzić także do wysypki na skórze brzucha i klatki piersiowej, a nawet zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i zakażenia tkanek miękkich.Trwa od kilku dni do tygodnia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.