Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w produkcie "Hamburger drobiowy classic" marki Morliny. O sprawie została poinformowana Inspekcja Weterynaryjna w Opolu, która prowadzi postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.
Hamburger z salmonellą
Chodzi o serię produktu o numerze 6350221255. W toku postępowania ustalono, że w magazynach nie ma już skażonych hamburgerów.
W związku z zaistniały zagrożeniem podjęto decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Wszystkie sklepy, do których trafia produkt, zostały już powiadomione o konieczności zdjęcia go z półek.
Spożycie produktu z salmonellą grozi zatruciem pokarmowym. W ekstremalnych przypadkach może się to także zakończyć sepsą. GIS zaleca konsumentom, którzy już kupili produkt, aby go nie spożywali.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w komunikacie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.