W filetach śledziowych a’la matias znaleziono bakterie listeria monocytogenes. Bakteria ta może wywołać u ludzi chorobę, zwaną listeriozą.
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias, z partii poddanej urzędowej kontroli żywności - brzmi fragment komunikatu GIS.
Przeczytaj także: Burza w sieci. Wydało się, co zrobił po wyjściu z aresztu kierowca autobusu z Warszawy
Chodzi konkretnie o nr partii: 012320/165, z terminem przydatności do spożycia: do 27.09.2020 (opakowania: 1 kg i 0,4 kg), do 28.09.2020 (opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg, 4 kg), i do 01.10.2020 (opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg, 2,5 kg).
Zadbano o wdrożenie środków bezpieczeństwa
Powiatowy Lekarz Weterynarii skontaktował się z Zakładem Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., produkującym śledzie. Producent zadbał o wdrożenie wszelkich procedur niezbędnych do tego, aby wyeliminować zagrożenie i zminimalizować skutki wywołane jego pojawieniem się.
Przeczytaj także: Koronawirus. Nie żyje 60-latka z Lublina i 16 innych osób. Najnowsze dane z 18 września
Listeria monocytogenes wywołuje chorobę zwaną listeriozą. Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i osób starszych. Wszyscy są jednak w niewielkim stopniu zagrożeni ryzykiem powikłań w postaci zapalenia płuc, sepsy, zapalenia mózgu i opon mózgowych. Leczenie polega na podaniu antybiotyków.
Przeczytaj także: GIS ostrzega. Sprawdź numery na jajkach. Kolejne partie z Salmonellą