Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

GIS ostrzega przed łyżką kuchenną Q-touch – zagrożenie dla zdrowia

6

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki kuchennej marki Q-touch. Badania wykazały, że produkt ten może uwalniać do żywności szkodliwe pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów

GIS ostrzega przed łyżką kuchenną Q-touch – zagrożenie dla zdrowia
GIS wycofuje ze sprzedaży łyżkę kuchenną. Zagrożenie dla zdrowia (GIS)

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, GIS poinformował, że podczas testów stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki kuchennej Q-touch do żywności. "Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" – podkreślił Inspektorat w komunikacie.

Ostrzeżenie dotyczy produktu o nazwie "Łyżka kuchenna Q-touch" z kodem produktu 30278 oraz kodem kreskowym 3141333302786. Akcesorium pochodzi z Chin, a jego importerem jest firma Q-TOUCH POLSKA Sp. z o.o., z siedzibą przy ul. Polnej 5 w Wólce Kosowskiej (05-552).

Dystrybutor w Polsce zobowiązał się do wycofania wadliwego produktu z rynku oraz do poinformowania swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. GIS zaleca konsumentom, aby nie używali tej łyżki do kontaktu z żywnością ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyjątkowy cmentarz. W Polsce jest takich niewiele

GIS apeluje o ostrożność przy wyborze akcesoriów kuchennych i zwraca uwagę na bezpieczeństwo produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Aminy aromatyczne niebezpieczne dla zdrowia

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą występować w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie stanowią pozostałość monomerów lub jako produkt rozkładu barwników azowych. Ich poziom w produktach jest ściśle określony. Jego przekroczenie wiąże się z decyzją o wycofaniu produktu ze sprzedaży.

Pierwszorzędne aminy aromatyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie, wykazując się działaniem mutagennym, kancerogennym i hemotoksycznym. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, pod kątem obecności amin aromatycznych badane są najczęściej "wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki".

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić