Jak informuje Polska Agencja Prasowa, GIS poinformował, że podczas testów stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki kuchennej Q-touch do żywności. "Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" – podkreślił Inspektorat w komunikacie.
Ostrzeżenie dotyczy produktu o nazwie "Łyżka kuchenna Q-touch" z kodem produktu 30278 oraz kodem kreskowym 3141333302786. Akcesorium pochodzi z Chin, a jego importerem jest firma Q-TOUCH POLSKA Sp. z o.o., z siedzibą przy ul. Polnej 5 w Wólce Kosowskiej (05-552).
Dystrybutor w Polsce zobowiązał się do wycofania wadliwego produktu z rynku oraz do poinformowania swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. GIS zaleca konsumentom, aby nie używali tej łyżki do kontaktu z żywnością ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS apeluje o ostrożność przy wyborze akcesoriów kuchennych i zwraca uwagę na bezpieczeństwo produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Aminy aromatyczne niebezpieczne dla zdrowia
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą występować w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie stanowią pozostałość monomerów lub jako produkt rozkładu barwników azowych. Ich poziom w produktach jest ściśle określony. Jego przekroczenie wiąże się z decyzją o wycofaniu produktu ze sprzedaży.
Pierwszorzędne aminy aromatyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie, wykazując się działaniem mutagennym, kancerogennym i hemotoksycznym. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, pod kątem obecności amin aromatycznych badane są najczęściej "wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.