Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

GIS ostrzega przed łyżką kuchenną Q-touch – zagrożenie dla zdrowia

6

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące łyżki kuchennej marki Q-touch. Badania wykazały, że produkt ten może uwalniać do żywności szkodliwe pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które stanowią zagrożenie dla zdrowia konsumentów

GIS ostrzega przed łyżką kuchenną Q-touch – zagrożenie dla zdrowia
GIS wycofuje ze sprzedaży łyżkę kuchenną. Zagrożenie dla zdrowia (GIS)

Jak informuje Polska Agencja Prasowa, GIS poinformował, że podczas testów stwierdzono migrację pierwszorzędowych amin aromatycznych z łyżki kuchennej Q-touch do żywności. "Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" – podkreślił Inspektorat w komunikacie.

Ostrzeżenie dotyczy produktu o nazwie "Łyżka kuchenna Q-touch" z kodem produktu 30278 oraz kodem kreskowym 3141333302786. Akcesorium pochodzi z Chin, a jego importerem jest firma Q-TOUCH POLSKA Sp. z o.o., z siedzibą przy ul. Polnej 5 w Wólce Kosowskiej (05-552).

Dystrybutor w Polsce zobowiązał się do wycofania wadliwego produktu z rynku oraz do poinformowania swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji. GIS zaleca konsumentom, aby nie używali tej łyżki do kontaktu z żywnością ze względu na potencjalne ryzyko dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wyjątkowy cmentarz. W Polsce jest takich niewiele

GIS apeluje o ostrożność przy wyborze akcesoriów kuchennych i zwraca uwagę na bezpieczeństwo produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Aminy aromatyczne niebezpieczne dla zdrowia

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą występować w opakowaniach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, gdzie stanowią pozostałość monomerów lub jako produkt rozkładu barwników azowych. Ich poziom w produktach jest ściśle określony. Jego przekroczenie wiąże się z decyzją o wycofaniu produktu ze sprzedaży.

Pierwszorzędne aminy aromatyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie, wykazując się działaniem mutagennym, kancerogennym i hemotoksycznym. Jak podaje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku, pod kątem obecności amin aromatycznych badane są najczęściej "wyroby kuchenne z poliamidu (nylonu), takie jak różnego rodzaju łyżki, widelce, łopatki, chochelki i ubijaki".

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić