Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Ich spożycie może zagrażać zdrowiu

1

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątek 15 listopada o wycofaniu z obrotu jednej z partii jajek "Kurza Paczka". Powodem tak zdecydowanej decyzji jest wykrycie w nich obecności pałeczek Salmonelli. Osoby, które kupiły skażoną partię, proszone są o jej natychmiastowy zwrot.

GIS ostrzega przed salmonellą w jajach. Ich spożycie może zagrażać zdrowiu
GIS ostrzega przed salmonellą w jajkach (Getty Images, 5m3photos)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności pałeczek Salmonella w jednej z partii jaj "Kurza Paczka". Spożycie zakażonych jaj może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Podczas kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj z określonej partii. Dotyczy to produktu "KURZA PACZKA Jaja z chowu na wolnym wybiegu", klasa wagowa M, 10 sztuk. Numer partii to 24.11.2024 (6), z terminem przydatności do spożycia do 24.11.2024. Kod na skorupce jaj to 1PL 14271316, a kod kreskowy produktu: 5909000517929. Producentem jest OVOS Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.

Firma OVOS Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania z rynku całej partii jaj oznaczonej numerem 24.11.2024 (6), obejmującą zarówno klasę wagową M, jak i L, ze względu na ich pochodzenie z tej samej fermy i daty zniesienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak powstaje parmezan? Byłam w fabryce sera we Włoszech

GIS wycofuje jajka z obiegu

Jednocześnie zaznaczono, że wyniki badań próbek treści jaj oraz wymazów ze skorupek z kodem 1PL 14271316, pobranych w sierpniu i październiku 2024 roku przez Zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o., nie wykazały obecności Salmonella spp.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, aby nie spożywać jaj z partii objętej ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ich spożyciu, zaleca się natychmiastowy kontakt z lekarzem. Szczegółowe informacje na temat objawów zakażenia Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS pod hasłem "Salmonelozy durowe i jelitowe".

Autor: KARO
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić