Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące obecności pałeczek Salmonella w jednej z partii jaj "Kurza Paczka". Spożycie zakażonych jaj może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Podczas kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność bakterii Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj z określonej partii. Dotyczy to produktu "KURZA PACZKA Jaja z chowu na wolnym wybiegu", klasa wagowa M, 10 sztuk. Numer partii to 24.11.2024 (6), z terminem przydatności do spożycia do 24.11.2024. Kod na skorupce jaj to 1PL 14271316, a kod kreskowy produktu: 5909000517929. Producentem jest OVOS Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, posiadający weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901.
Firma OVOS Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania z rynku całej partii jaj oznaczonej numerem 24.11.2024 (6), obejmującą zarówno klasę wagową M, jak i L, ze względu na ich pochodzenie z tej samej fermy i daty zniesienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
GIS wycofuje jajka z obiegu
Jednocześnie zaznaczono, że wyniki badań próbek treści jaj oraz wymazów ze skorupek z kodem 1PL 14271316, pobranych w sierpniu i październiku 2024 roku przez Zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o., nie wykazały obecności Salmonella spp.
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje, aby nie spożywać jaj z partii objętej ostrzeżeniem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po ich spożyciu, zaleca się natychmiastowy kontakt z lekarzem. Szczegółowe informacje na temat objawów zakażenia Salmonella dostępne są na stronie internetowej GIS pod hasłem "Salmonelozy durowe i jelitowe".
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.