Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

GIS wydał ostrzeżenie. Uwaga na ten produkt, jest zakażony

52

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednego z produktów mięsnych. W partii surowej kiełbasy "Metka wołowa Tatarska" pochodzącej z zakładu w Łukowie wykryto obecności bakterii Salmonella.

GIS wydał ostrzeżenie. Uwaga na ten produkt, jest zakażony
Produkt z salmonellą. (GIS)

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w poniedziałek, że jeden z produktów mięsnych nie nadaje się do spożycia. Podczas ostatnich badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w kiełbasie surowej "Metka wołowa Tatarska 200 g" wykryto bakterie Salmonella.

Salmonella w kiełbasie. GIS ostrzega

Wyjaśniono, że spożycie takiego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zanieczyszczona pałeczkami salmonelli była 1 z 5 próbek pobranych z produktu.

Główny Inspektorat Sanitarny przedstawił szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
  • Numer partii: 05 9
  • Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ekonomista pokazuje, co się stało z ceną oleju. "Z 5 zł podrożał do 15 zł w dwa lata"

Z komunikatu dowiadujemy się, że producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy kontroli nadzorują cały proces wycofywania partii z obrotu.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w komunikacie GIS.

Zakażenie bakteriami Salmonella najczęściej wiąże się z nieżytem jelita, czyli grypą żołądkową. To choroba samoograniczająca się, która ustępuje po około 3-7 dniach. Jej objawami najczęściej są: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka, biegunka. '

Chociaż objawy same ustępują, to należy mimo wszystko udać się do lekarza. U osoby zakażonej może dojść do odwodnienia lub nadmiernego osłabienia organizmu. W niektórych przypadkach salmonella może doprowadzić do zakażenia innych narządów wewnętrznych oraz poważniejszych schorzeń.

Produkt zagrożony salmonellą.
Produkt zagrożony salmonellą. (GIS)
Produkt zagrożony salmonellą.
Produkt zagrożony salmonellą. (GIS)
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić