Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w poniedziałek, że jeden z produktów mięsnych nie nadaje się do spożycia. Podczas ostatnich badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w kiełbasie surowej "Metka wołowa Tatarska 200 g" wykryto bakterie Salmonella.
Salmonella w kiełbasie. GIS ostrzega
Wyjaśniono, że spożycie takiego produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zanieczyszczona pałeczkami salmonelli była 1 z 5 próbek pobranych z produktu.
Główny Inspektorat Sanitarny przedstawił szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
- Numer partii: 05 9
- Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z komunikatu dowiadujemy się, że producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy kontroli nadzorują cały proces wycofywania partii z obrotu.
Czytaj także: "Świrki, bajerki". Plaga w Olsztynie. Szukają mężczyzn
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - czytamy w komunikacie GIS.
Zakażenie bakteriami Salmonella najczęściej wiąże się z nieżytem jelita, czyli grypą żołądkową. To choroba samoograniczająca się, która ustępuje po około 3-7 dniach. Jej objawami najczęściej są: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka, biegunka. '
Chociaż objawy same ustępują, to należy mimo wszystko udać się do lekarza. U osoby zakażonej może dojść do odwodnienia lub nadmiernego osłabienia organizmu. W niektórych przypadkach salmonella może doprowadzić do zakażenia innych narządów wewnętrznych oraz poważniejszych schorzeń.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.