Borowik szlachetny jest najchętniej wypatrywany przez grzybiarzy. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, bo to najbardziej wartościowy i najsmaczniejszy leśny grzyb. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a także aromatem.
Czytaj także: Mówi, że wyzdrowiał z COVID-19, ale... Naukowcy alarmują
Portal kuchnia.wp.pl podkreśla, że w lesie trzeba być bardzo czujnym. Młode owocniki borowika szlachetnego bardzo łatwo bowiem pomylić z niejadalnym goryczakiem żółciowym. Co prawda nie jest to trujący grzyb, ale nie powinniśmy go jeść ze względu na bardzo gorzki smak.
Jak odróżnić te grzyby?
Przedstawiciele wspomnianego serwisu postanowili objaśnić, jaka jest recepta na odróżnienie borowika szlachetnego od goryczaka żółciowego. By tego dokonać, trzeba być bardzo czujnym i uważnym.
Borowik ma zazwyczaj większy kapelusz o szarobrązowej lub czerwonobrązowej barwie i grubszy, bladożółtawy trzon z białą siatką. Z kolei goryczak żółciowy ma średniej wielkości kapelusze i węższe trzony z grubą oliwkowobrązową siatką na jasnym tle. Najbardziej mylącą cechą jest przyjemny zapach goryczaka żółciowego. Można jednak wykonać prosty test. Wystarczy dotknąć językiem odłamanego fragmentu kapelusza. Jeśli wyczujemy gorzki smak, to znaczy, że mamy do czynienia z goryczakiem żółciowym - podaje kuchnia.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.