Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają

Zarówno w sklepach, jak i na bazarkach, jajka nie są przechowywane w warunkach chłodniczych. Po zakupie jednak najczęściej decydujemy się przechowywać je w lodówce - mamy dzięki temu pewność niezmiennej temperatury i wierzymy, że w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Rzadko jednak skupiamy się na tym, kiedy sięgamy po jajka aby je przygotować. I tutaj popełniamy błąd.

Przechowujesz jajka w lodówce? Pamiętaj o jednej rzeczyPrzechowujesz jajka w lodówce? Pamiętaj o jednej rzeczy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Również eksperci są zgodni co do tego, że lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania jajek. Nie dotyczy to jednak ich przygotowywania. Jeśli chcemy jajka ugotować - powinniśmy je wyjąć z lodówki najpóźniej na 30 minut przed przyrządzaniem.

Jeśli tego nie zrobimy - skorupka jajka może pęknąć. Jeśli natomiast używamy jajek do pieczenia - mogą nie wiązać ciasta w taki sposób, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Pomysł producentów lodówek wcale nie jest dobry

Wielu z nas dysponuje lodówkami z miejscem przeznaczonym na jajka - na górnej półce drzwi. Często są tu specjalne plastikowe wytłoczki, które mają zapobiec rozbijaniu się skorupek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Paradoksalnie to miejsce wcale nie jest dobre. Najlepszy jest tył środkowej półki.

W tym miejscu w lodówce najlepiej jest przechowywać jajka w stałej temperaturze, a kartonowe pudełka zapewniają doskonały poziom ochrony, a ponadto będą miały datę ważności - mówi w rozmowie z "Mirror" Anna Williams, cukierniczka nagradzanej restauracji Fallow.

Same drzwiczki to najgorszy pomysł ponieważ przez częste otwieranie i zamykanie lodówki jajka w tym miejscu są narażone na ciągłe wahania temperatury.

Eksperci radzą też trzymać jajka z dala od intensywnie pachnącej żywności i surowego mięsa. Skorupki jaj są porowate, w efekcie czego przejmują bakterie i zapachy otaczających je przedmiotów. Pamiętajmy też, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż w ten sposób dodatkowo uszkadzamy ich naturalną otoczkę, jaka chroni skorupkę. Przez jej brak bakterie mogą łatwiej wniknąć do wnętrza jajek.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 21.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Jego głos znali wszyscy. Nie żyje Andrzej Bogusz
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba