Policjanci ostrzegają przed majówką. Mundurowi z KPP Krapkowice zauważają na swojej stronie, że "grillowanie na balkonach budynków wielorodzinnych stwarza zagrożenie pożarowe, jest uciążliwe dla sąsiadów i może naruszać prawo lokalne lub spółdzielcze".
Pamiętać należy także o tym, że nie można rozpalać grilli w odległości mniejszej jak 100 m od granicy lasu, za wyjątkiem miejsc wyznaczonych do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu - podkreślono.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogniska można natomiast rozpalać jedynie w miejscach do tego przeznaczonych. Za niestosowanie się do tego przepisu grozi mandat nawet do 5 tys. zł. W przypadku ognisk, które chcielibyśmy rozpalić na swoich działkach, też nie mamy pełnej swobody.
Jedynym legalnym opałem jest drewno. Nie wolno w ogniskach palić śmieci czy liści. Organizujący ognisko musi też usytuować je nie mniej niż 4 metry od granicy swojej działki, 10 metrów od pola uprawnego i aż 100 metrów od lasu - czytamy w komunikacie mundurowych.
Grill lub ognisko? O tym musisz pamiętać
Krapkowiccy policjanci przytoczyli też kilka zasad, o których należy bezwzględnie pamiętać:
- grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
- przed rozpaleniem upewnijmy się, czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
- do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
- do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
- w bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
- nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci, pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
- przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.