O wykryciu bakterii w tatarze wołowym czytamy na stronie internetowej gov.pl. Jak podano, "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: 'Tatar wołowy. Kraina Mięs'".
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - przestrzega Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Czytaj także: Mówi, że wyzdrowiał z COVID-19, ale... Naukowcy alarmują
Groźna bakteria w tatarze. Szczegóły dotyczące produktu
Nazwa produktu: "Tatar wołowy. Kraina Mięs", 250 g
Numer partii: 02752 02751K
Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Trwa postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Konsumentom zaleca się, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem - donosi Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.