W czwartek rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Wiesława Kostuj poinformowała, że w czerwcu pracownicy regionalnego sanepidu pobrali do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych 200 próbek lodów, w tym 160 lodów z automatu.
Jak przekazała Kostuj, pracownicy sanepidu ze względu na zawyżoną liczbę enterobakterii zakwestionowali 15 próbek lodów z automatu.
Nieprawidłowości stwierdzono w trzech zakładach znajdujących się w powiecie nowotomyskim, średzkim i konińskim. Właściciele tych zakładów otrzymali czasowy zakaz prowadzenia działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu. Decyzja pozostanie w mocy do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzeczniczka wyjaśniła, że zawyżona liczba bakterii z rodziny Enterobacteriaceae wskazuje na niewłaściwy proces higieny produkcji lodów.
Dlatego też przedsiębiorcy zostali zobligowani do usunięcia nieprawidłowości i dokonania oceny procesu przygotowywania lodów, w tym m.in.: czyszczenia i dezynfekcji sprzętu i urządzeń, higieny personelu, weryfikacji procedur czyszczenia i dezynfekcji sprzętu, urządzeń i powierzchni produkcyjnych.
Enterobakterie mogą przyczyniać się do powstawania infekcji dróg moczowych, zapalenia płuc, posocznicy czy zapalenia opon mózgowych. Do grupy tej należy m.in. salmonella.