Większość najbardziej trujących grzybów ma na spodzie kapelusza białe blaszki. Zbieranie grzybów blaszkowych wymaga więc dużej ostrożności. Nawet najlepsze okazy należy przed włożeniem do koszyka bardzo dokładnie obejrzeć.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami pojawiają się długo po spożyciu, czasami nawet po kilku dniach. W tym czasie zawarte w nich trucizny sieją spustoszenie w organizmie. Szczególnie trujące są muchomory. Spośród nich najgroźniejszy jest muchomor sromotnikowy – 50 gramów tego grzyba może uśmiercić dorosłego człowieka.
Grzyby znajdujące się po lewej stronie są śmiertelnie trujące. Łatwo pomylić je z innymi gatunkami grzybów, zwłaszcza w przypadku niewielkich egzemplarzy. Dlatego też należy unikać zbierania grzybów młodych, które nie mają do końca rozwiniętych cech, po których można rozróżnić między sobą poszczególne gatunki.
Po prawej stronie przedstawiamy gatunki jadalne. Ze względu na ich podobieństwo do trujących należy zachować szczególną ostrożność przy ich zbieraniu. Jeżeli masz wątpliwości, nie wkładaj grzyba do koszyka i nie ryzykuj zatrucia.
Nie ryzykuj pomyłki!
Jeżeli nie jesteś pewny/a, czy grzyb, który wkładasz do koszyka jest jadalny - nie ryzykuj! Nawet najlepszym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, które mogą okazać się śmiertelne w skutkach!
Czytaj także:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.