Największa szwajcarska firma detaliczna Migros opracowała wegańską alternatywę dla jajka ugotowanego na twardo. Lucie Kendall, na kanale Ruptly, pokazała efekt trzyletnich prac nad nową formułą.
Jajka dla wegan
Mieliśmy wiele problemów z imitacją jaj kurzych. Cały proces trwał około 3 lat. Przeszliśmy wiele degustacji przy produkcji – powiedziała Lucie.
Kendall przyznała, że niestety nie udało się w pełni odtworzyć smaku. Oszacowała jednak, że roślinne jajka smakują od 60 do 70 procent jak te kurze. Produkt, który nazwano "The Boiled", jest produkowany w Szwajcarii i należy do serii wegańskich produktów V-Love.
Tutaj jest jajko, biała masa i żółta masa. Są oparte na soi. Te dwie części są również bardzo różne, bo zewnętrzna część jest raczej miękka i gumowata, a wnętrze jest miękkie i kremowe - opisuje Lucie Kendall.
Cristina Maurer, rzecznik Migros, powiedziała, że wegańskie jajka cieszą się dużym zainteresowaniem mediów, a co za tym idzie, są chętnie kupowane. Ponadto nowy wegański produkt jest o wiele bardziej ekologiczny.
Czytaj także: Nigdy nie jedz takiego awokado. To grozi zatruciem
Chcieliśmy wiedzieć, czy jest to dobre nie tylko dla dzikiej przyrody, ale także dla zrównoważonego rozwoju. Dowiedzieliśmy się, że produkcja naszej wegańskiej alternatywy wytwarza nawet 70 proc. mniej CO2 - dodaje rzecznik.