Kulinarny Boeing 777 stoi na lotnisku Haneda w Tokio. Szefostwo linii lotniczych zrezygnowało z tradycyjnego, podniebnego menu i postawiło na bardziej wykwintne posiłki. W karcie dań znajdziemy m.in. mus z kraba, foie gras oraz wołowinę wagyu.
Czytaj także: Kot zaatakował pilota. Samolot musiał awaryjnie lądować
Gratka dla miłośników latania. Można poczuć się jak podczas lotu
Żeby dostać się do restauracji, trzeba wcześniej wykupić bilet na określoną godzinę. Po wejściu na pokład goście mogą wybrać swój posiłek ze specjalnie przygotowanego menu, przypominającego pokładową kartę dań. Aby goście mogli chociaż przez chwilę poczuć się jak w trakcie lotu, w tle cały czas odtwarzane są komunikaty załogi.
Obsługa restauracji ubrana jest w stroje stewardów. Podczas jedzenia można poczuć się prawie tak jak w trakcie lotu. Nie jest jedynie wymagane zapięcie pasów bezpieczeństwa.
Przedstawiciele All Nippon Airways twierdzą, że zainteresowanie inicjatywą jest ogromne. Choć początkowo miało być to jednorazowe wydarzenie, bilety wyprzedały się w jeden dzień. W związku z tym zdecydowano o uruchomieniu kolejnych kulinarnych "podróży".
Japońskie linie lotnicze zapraszają na obiad. Podobny pomysł mieli Brytyjczycy
Na podobny pomysł wpadli nieco wcześniej przedstawiciele linii British Airways. W tym przypadku firma oferuje jednak osobom stęsknionym za lataniem specjalne dania do przygotowania w domu. Mają nawiązywać one do podniebnego menu.
Koszt zestawu posiłków dla dwóch osób to minimum 80 funtów. Klienci mają do wyboru dania mięsne, rybne oraz wegetariańskie.
Obejrzyj także: Samolot wypadł z pasa. Wypadek na lotnisku w USA