Judaszowe uszy występują też pod nazwą uszak bzowy, uszak judaszowy czy ucho judaszowe. Są to charakterystyczne grzybki mun, które są podstawą kuchni chińskiej. Dodawane są zarówno do potraw jarskich, jak i mięsnych, a suszone można kupić w wielu sklepach. Jednak nie trzeba wydawać na nie pieniędzy, bowiem grzyby mun rosną w polskich lasach.
W medycynie ludowej był stosowany na czyraki, zalecano go również, jako okłady na stany zapalne oczu - informują leśnicy z Ustrzyk Dolnych.
Uszak bzowy jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zabija szkodliwe bakterie i wirusy, przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Ponoć wzmacniają psychikę oraz odporność. - Oj przydałoby się tak jeść po pół kilo dziennie... a tu nie wolno spożywać go częściej, niż dwa razy w tygodniu w dawkach nieprzekraczających 250 g - przestrzegają leśnicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jest "dietetyczny" bo ma malutko kalorii, natomiast obfituje w mikro i makro pierwiastki: cynk, potas, miedź, magnez, selen, żelazo - informują leśnicy.
Co ciekawe uszak bzowy owocuje cały rok, ale najłatwiej o zbiory późną jesienią i zimą, kiedy nie przeszkadzają liście. Istotna jest też wilgotność powietrza - kiedy jest sucho owocniki kurczą się i stają niemal niedostrzegalne, by po deszczu ponownie się rozwinąć.
Na Dalekim Wschodzie regularnie spożywa się grzybki mun, co ma sprzyjać dobremu zdrowiu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzybki mun przyczyniają się też do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach.
Judaszowe ucho najczęściej rośnie na bzie czarnym. Występuje też na innych gatunkach drzew i krzewów. Jest gatunkiem kosmopolitycznym – spotkać go można na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy, gdzie jak wiadomo brakuje drzew i krzewów a w szczególności bzu czarnego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.