Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach

6

Majówka to idealny czas, by zrobić pierwszego w tym sezonie grilla. Jedni wybierają warzywa, inni zaś różnego rodzaju mięso z rusztu. Co lepsze? Karkówka, a może kurczak? To dylemat niejednego z Polaków. Dietetyk kliniczny Anna Chrzanowska udzieliła specjalnie dla "Faktu" kilka cennych porad, jak grillować.

Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach
Karkówka czy kurczak z grilla? Dietetyk kliniczny mówi o kaloriach (Pixabay, LoboStudioHamburg)

Anna Chrzanowska to dietetyk kliniczny z Projekt Zdrowie Łódź Widzew. Specjalistka zdradziła w rozmowie z "Faktem" czym jest zdrowy grill oraz jakie produkty najlepiej przyrządzić na ruszcie. Możecie się zdziwić!

Wybierz kurczaka zamiast karkówki. Dietetyk kliniczny nie ma wątpliwości

"Zdrowy grill, czyli chude mięso ryby, często okazuje się być lepszym wyborem niż tłuste, ciężkie mięsa typu karkówka czy boczek. Wybierając mięso starajmy się bazować na drobiu: piersi z kurczaka, czy indyka" - przyznała Chrzanowska dla "Faktu".

Najczęściej zachęcam do przygotowywania szaszłyków. Mogą to być szaszłyki mięsno-warzywne, warzywno-serowe, czy owocowe. To, jaką przyjmiemy formę zależy od nas — wyjaśniła dla tabloidu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Jak grill, to burgery, ale jak burgery, to nie byle jakie ;)

Chrzanowska podała też przepis na sprawdzone i pyszne szaszłyki warzywne. Wyjaśniła, że najlepiej zrobić je z pieczarek, papryki i cukinii. Zachęciła, by doprawić całość toskańskimi ziołami.

"Dobrym rozwiązaniem na majówkę są także sery. - Rewelacyjnie sprawdza się ser halloumi z dodatkiem konfitury z żurawiny. Pacjenci często pytają: a camembert? Cóż, jest serem tłustszym, ale czy nie lepszy niż wieprzowe tłuste mięso? - pyta retorycznie. Tłustą i ciężkostrawną karkówkę możemy zastąpić też rybami. Na ruszt dietetyk kliniczny poleca wrzucić łososia z awokado" - pisze "Fakt".

Tłuste mięso? Dietetyk kliniczny radzi: zjedz dużą ilość warzyw

"Natomiast są też sytuacje, kiedy na grilla idziemy spontanicznie i nie mamy za dużego wyboru. Pamiętajcie jednak o tym, aby przy spożyciu tłustego mięsa skosztować dużą ilość warzyw. Dlaczego? Bo tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów" - wyjaśnia Chrzanowska.

Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Polacy jadą za granicę. Sprawdzamy, gdzie w tym roku można taniej polecieć
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić