Szczególnie w dużych miastach od dobrych kilku lat zauważalny jest trend powstawania coraz to nowych kawiarni. Polacy pokochali ten napój i mało kto wyobraża sobie bez niego codzienne funkcjonowanie. Jest to o tyle silny trend, że z każdym rokiem mieszkańcy kraju nad Wisłą inwestują w ekspresy do kawy.
W tej kategorii nie mają sobie równych ekspresy na specjalne kapsułki. Ich ogromnym plusem jest przede wszystkim niski koszt i łatwość codziennego użytkowania. Jak się okazuje w parze z tym idzie zdecydowanie gorszy skład i jakość takiej kawy.
Jak wskazuje w rozmowie z portalem "Hello Zdrowie" Magdalena Kartasińska, w kapsułkach poza samą kawą znajdziemy ogrom innych, mniej pożądanych substancji. Wśród nich szczególnie szkodliwy dla naszego zdrowia będzie cukier czy inne dodatki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Znalazła to w skrzynce na listy. Od razu zareagowała
Kapsułki do kawy. Dlaczego nie są zdrowe?
Tym samym spożywając tego typu kawę, nawet nieświadomie pozwalamy na przyjmowanie nieplanowanych kalorii. Jest to bardzo istotne, ponieważ o ile normalna kawa pozbawiona cukru może pomagać w diecie, tak ta jest sporym zagrożeniem dla prawidłowego zapotrzebowania kalorycznego.
Jednak to nie jedyny problem idący za spożywaniem kawy powstałej z kapsułek. W dużej mierze wykonane są one z plastiku, czy w niektórych przypadkach aluminium, które dostają się do napoju. W nich może znajdować się m.in. bisfenol A wpływający na możliwe komplikacje w pracy układu hormonalnego i nerwowego.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.