Sałatka kijowska różni się od tradycyjnych polskich sałatek. Nie dodaje się do niej żadnych przypraw, oprócz soli i pieprzu, a mimo to jest wyrazista w smaku. Charakteryzuje się warstwową konstrukcją, zwieńczoną złocistą pokrywą z tartych żółtek. Jest tak sycąca, że z powodzeniem można jeść ją zamiast obiadu, jednak największą furorę zrobi na domowej imprezie. Przekonajcie się sami!
Czytaj także: Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser
Przepis na sałatkę kijowską. Potrzebne składniki
- 6 jaj
- 200 g żółtego sera
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz dla smaku
Czytaj także: Zupa po belwedersku. Kalafiorowa w nowym wydaniu
Przepis na sałatkę kijowską. Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Przekrój je na pół i oddziel żółtka od białek.
- Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a żółtka i ser na drobnych oczkach.
- Tuńczyka odsącz i rozdrobnij.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Sałatkę układaj warstwowo w misce. Na spód ułóż połowę białek, następnie połowę sera, jedną puszkę tuńczyka, cebulę, na to rozsmaruj warstwę majonezu, posyp wszystko solą i pieprzem. Następnie dołóż drugą połowę białek, sera i tuńczyka. Wierzch posmaruj majonezem oraz posyp lekko startymi żółtkami.
Gotowe, smacznego!