Najprawdopodobniej kryzys żywnościowy wywołany pandemią spowoduje śmierć około 10 tysięcy dzieci miesięcznie. Pięćdziesiąt procent nieletnich, którzy mogą umrzeć w konsekwencji niedożywienia, pochodzi z Afryki Subsaharyjskiej. UNICEF szacuje, że kolejne 550 tysięcy w wyniku głodu doświadczy poważnego wyniszczenia organizmu.
Przeczytaj także: Koronawirus w Niemczech. W kraju strach. Boją się najgorszego
Koronawirus: pandemia COVID-19 pogłębiła problem głodu
Eksperci UNICEF-u ostrzegają, że konsekwencje skrajnego niedożywienia odbiją się na kolejnych pokoleniach. W przypadku potomstwa dorosłych, którzy zostali dotknięci przez głód, istnieje wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia niepełnosprawności intelektualnej i fizycznej.
Bez pilnych działań globalna liczba dzieci cierpiących z powodu wyniszczenia organizmu mogłaby osiągnąć prawie 54 miliony w ciągu roku. Spowodowałoby to globalne marnotrawstwo na poziomie niespotykanym w tym tysiącleciu – czytamy w komunikacie prasowym UNICEF-u.
Przeczytaj także: Koronawirus w Chinach. Najwyższy dzienny wskaźnik zarażeń od marca
W najtrudniejszej sytuacji znaleźli się mieszkańcy obszarów wiejskich. Ponieważ w wyniku pandemii spadła sprzedaż żywności, rolnicy nie są w stanie spieniężyć płodów rolnych. Henrietta Fore, dyrektorka wykonawcza UNICEF-u, uważa, że problem głodu, który pogłębia pandemia, jest poważniejszym problemem niż sam COVID-19.
Coraz wyraźniej widać, że reperkusje pandemii wyrządzają dzieciom coraz więcej szkód niż sama choroba. Wzrosły wskaźniki ubóstwa gospodarstw domowych i braku bezpieczeństwa żywnościowego – powiedziała Henrietta Fore.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.