Kotlety z kaszy to sposób na tani i szybki obiad. Można je przyrządzić z dowolnego rodzaju kaszy, więc nie trzeba robić dodatkowych zakupów - wystarczy sprawdzić co akurat ma się w kuchennych szafkach. Kotlety można podawać osobno, jako dodatek do mięsa lub sosów.
Czytaj także: Ekspresowe ciastka z czekoladą. Zrobisz je w 2 minuty
Kotlety z kaszy. Potrzebne składniki:
- ok. 100 g ugotowanej kaszy (jęczmienna, gryczana, jaglana)
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 3-4 łyżki bułki tartej
- bułka tarta do panierki
- opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek
Kotlety z kaszy. Sposób wykonania:
- przestudzoną kaszę przełóż do miski
- do kaszy dodaj jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj
- jeśli masa będzie zbyt rzadka dodaj więcej bułki tartej. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można z niej było formować kotleciki
- z masy formuj małe kotlety i obtaczaj w bułce tartej
- kotlety smaż na rozgrzanym oleju aż będą zarumienione z obu stron
Zobacz także: Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl