Kluczem do pysznych kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Nie może być za chude, dlatego najlepiej smakuje połączenie wieprzowiny z wołowiną. Takie mielone będą soczyste i wyraziste w smaku. Magda Gessler do swoich kotletów dodaje jeden specjalny składnik, dzięki któremu są jeszcze smaczniejsze. To zeszklona na maśle cebulka.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 50 g masła
- Pół szklanki mleka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- 50 ml wody
- Sól i pieprz
Czytaj także: Dzieci je uwielbiają. Przepis na klopsiki jak z Ikea
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Kajzerkę namocz w mleku.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
- Namoczoną kajzerkę przemiel w maszynce do mielenia.
- Zeszkloną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, wodę, sól i pieprz dodaj do mielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Kotlety uformuj w dłoniach, obtocz dokładnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą zarumienione na zewnątrz i soczyste w środku.
Mielone najlepiej komponują się z ziemniaczanym purée i surówką, buraczkami czy mizerią. Życzymy smacznego!