Honorowym Dawcom Krwi przysługuje posiłek regeneracyjny, przy czym za 1 jednostkę krwi pełnej przysługuje 4500 kcal (18 840 kJ). W związku z tym od wielu lat krwiodawcom wręczano dziewięć tabliczek czekolady, czasem jedną lub kilka z nich zastępowano napojami lub batonami. Nie wszyscy byli zadowoleni z takiego "menu". Wielu krwiodawców narzekało na jakość czekolad.
By sprostać oczekiwaniom dawców, Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku od 9 grudnia 2024 r. wprowadziło zmiany w asortymencie posiłku regeneracyjnego - podaje infor.pl. W nowym menu znalazły się jedynie dwie tabliczki czekolady. Oprócz niej krwiodawcy otrzymają także... masło orzechowe, baton i orzeszki.
Wspomniane zmiany wprowadzono po przeprowadzeniu ankiety wśród dawców, więc to główni zainteresowani zdecydowali, co chcieliby otrzymać po oddaniu krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W komunikacie RCKiK w Gdańsku przypomniano, że "posiłek regeneracyjny wydawany jest zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 listopada 2004 r. w sprawie wartości kalorycznej posiłku regeneracyjnego przysługującego dawcy krwi (Dz. U. z 2004 r., Nr 261, poz. 2602)".
Czytaj także: Oddajesz krew? Możesz zyskać nawet kilkaset złotych
Co przysługuje po oddaniu krwi w Polsce?
Krwiodawcy ratują ludzkie życie, a posiłek regeneracyjny jest tylko jednym z przysługujących im przywilejów.
Osoby, które bezpłatnie oddadzą krew, otrzymują zwolnienie od nauki lub pracy (trwające do dwóch dni), przysługuje im także zwrot utraconego zarobku na zasadach wynikających z przepisów prawa pracy, zwrot kosztów przejazdu do jednostki organizacyjnej publicznej służby krwi oraz możliwość odliczenia darowizny na cele krwiodawstwa w danym roku podatkowym.
Ponadto po oddaniu 5 l (kobiety) lub 6 l (mężczyźni) otrzymuje się tytuł i odznakę "Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi", co wiąże się z dodatkowymi przywilejami, m.in. uprawnieniem do korzystania poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej oraz usług farmaceutycznych udzielanych w aptekach.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.